temno

Kaj storiti, ko ste udeleženi v prometni nesreči

VPRAŠANJE

Vsakemu je dobro znan pregovor »Nesreča nikoli ne počiva« in le-ta se pojavi, ko jo najmanj pričakujemo. Vendar ne smemo dovoliti, da nam pokvari dan. Ostati moramo zbrani in mirni, ter slediti določenim postopkom, ki pripomorejo k lastni varnosti, varnosti sopotnikov in soudeležencev v nesreči ter tudi k temu, da je vse pravilno dokumentirano za kasnejše postopke.

Čeprav je bilo leto 2016 z vidika števila prometnih nesreč v Sloveniji najuspešnejše do sedaj in se je število nesreč občutno zmanjšalo, iz leta 2013 se je število nesreč zmanjšalo kar za tisoč, se je potrebno zavedati, da bo večina voznikov nekoč vključenih v prometno nesrečo. Na slovenskih cestah se namreč letno zgodi približno 18.000 nesreč z 8000 poškodovanimi udeleženci cestnega prometa.

Ravno s tem namenom smo pripravili par napotkov, ki vam bodo v pomoč v primeru, da se znajdete v prometni nesreči.

1.     Ostanite na kraju nesreče

Ob vsaki prometni nesreči, pa četudi je bil trk resen ali ne, se je potrebno ustaviti, preveriti, kako je s soudeleženci v nesreči, si izmenjati informacije o zavarovanju in obvestiti policijo. Četudi je materialna škoda minimalna in na prvi pogled ni nihče ranjen. Če s kraja nesreče kar odpeljete, se to smatra kot pobeg z mesta prometne nesreče in se kaznuje s kaznijo najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk. In ne glede na to kakšno zavarovanje imate, vso morebitno šodo boste morali kriti sami, tako na svojem vozilu kot tudi na vozilu, ki ste ga poškodovali.

Ranjenim v nesreči pa je zakonsko potrebno nuditi prvo pomoč in jim po potrebi zagotoviti prevoz v bolnišnico.

2.     Pokličite 113

Marsikdo misli, da mu ni potrebno poklicati policijo, če ni nihče v nesreči poškodovan. Vendar temu ni tako, kajti policijsko poročilo vam lahko pomaga pri postopkih na zavarovalnici in v primeru neveljavnosti zavarovalne police voznikov soudeleženih v prometni nesreči.

Svetujemo vam, da takoj pokličete policijo, če:

·        je v prometni nesreči prišlo do telesnih poškodb,
·        je udeleženec v prometni nesreči pobegnil s kraja nesreče,
·        je zaradi prometne nesreče na vašem avtu nastala večja premoženjska škoda,
·        je škoda nastala zaradi požara, eksplozije, tatvine ali zlonamernih in objestnih dejanj,
·        drug voznik ne želi izmenjati kontaktnih podatkov in podatkov o zavarovanju,
·        obstaja sum, da je drug voznik pod vplivom alkohola ali drog,
·        obstajajo okoliščine, na podlagi katerih bi zavarovalnica lahko očitala vozniku prisotnost alkohola ali drugih nedovoljenih substanc (npr. prometna nesreča brez drugih udeležencev, prometna nesreča v poznih nočnih oz. zgodnjih jutranjih urah itd.),
·        obstaja sum, da povzročitelj nima urejenega obveznega avtomobilskega zavarovanja (manjkajo registrske tablice, avto ni bil tehnično brezhiben itd.).

3.     Ostanite mirni

Kljub temu, da se vam mudi v službo ali na sestanek ohranite mirno kri in ne izgubite živcev. Prometna nesreča ni za nikogar prijeten dogodek, pogosto postanejo udeleženci čustveni in predvsem razburjeni. A kljub temu se ni pametno ujeziti na drugega voznika, pa tudi če je kriv za nesrečo. Potrebno je ostati zbran, se prepričati, da je z vsemi udeleženci vse v redu, oceniti situacijo in pripraviti vse potrebno za dokumentiranje dogodka.

Ob tem pa si vendarle zapomnite: ob prometni nesreči nikar kar takoj ne priznajte vaše krivde. V primeru, da to storite, priznate odgovornost za nesrečo in si odprete prosto pot kaznim in tožbam.

4.     Priskrbite pomembne dokumente

Prometno nesrečo je potrebno dokumentirati in ob enem pridobiti potrebne informacije od drugega voznika v nesreči. Običajni podatki, ki jih potrebujete od drugega voznika so njegovo ime, priimek, naslov, ime zavarovalnice in številko zavarovalne police, priporočljivo pa je zabeležiti tudi znamko, model in barvo nasprotnega vozila in narediti nekaj fotografij nesreče in škode na vozilih. V primeru, da so prisotne priče, pridobite njihova imena in telefonske številke.

Če gre za manjšo prometno nesrečo z zgolj materialno škodo, brez poškodovanih udeležencev in sporazumom o krivdi, vam priporočamo, da izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči. Poskušajte natančno ugotoviti, kaj se je zgodilo, kaj ste počeli pred nesrečo, s katere smeri ste zavijali in na kateri cesti se je zgodila nesreča. Opis dogajanj boste morali kasneje konsistentno opisati zavarovalnici, policiji ali preiskovalnemu sodniku.

5.     Poiščite medicinsko in pravno pomoč

Ne zanemarite postopka po nesreči, ki je lahko še bolj težaven kot nesreča sama. V primeru, da ste bili v nesreči ranjeni, čutite bolečine ali pa so se vam pojavile kronične zdravstvene težave, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Če želite odškodnino ali pa vam drugi voznik grozi s tožbo, pa vam priporočamo, da si zagotovite pogovor s pravnim strokovnjakom. Pomagajte si s pomočjo strokovnjakov na področju odškodninskega prava z dolgoletnimi izkušnjami in znanjem, ki vam bodo znali ustrezno svetovati in pomagati pri pridobivanju pravične in primerne denarne odškodnine in pravne pomoči. Za pogovor s pravnim strokovnjakom si ne rabite jemati prostega delovnega dneva, se naročiti pri odvetniku, se voziti v urbana središča, iskati parkirni prostor in na koncu še zelo drago plačati za pravno svetovanje, kontaktirate ga lahko že s telefonskim klicem na 090 3213 ali preko elektronske pošte na naslovu info@pravninasveti.si. Vaše pravne probleme bomo rešili, hitro, ugodno in strokovno.

Seveda pa ne pozabite hitro vložiti zahtevka za izplačilo zavarovalnine.

ODGOVOR

Odgovor je na voljo le naročnikom.

✔ Neomejen dostop do vseh vsebin.

✔ MESEČNI DOSTOP SAMO 9,99 EUR


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share