temno

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem

VPRAŠANJE

Sosed želi uveljaviti pravico priposestvovanja na mojem zemljišču. Preko moje parcele z avtomobilom prehaja do parkirišča, ki si ga je uredil delno tudi na moji parceli. Trdi, da tu parkira že 25, kar ni res. Razpolagam z videom iz leta 1996, na katerem je jasno vidno, da parkirišča tedaj še ni imel urejenega, pred hišo pa stoji moj avto. Razpolagam tudi z mailom, v katerem mu dam jasno vedeti, naj si uredi služnost drugje. Ali sta ta dokaza zadostna, da s tožbo ne uspe?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Velja, da stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari služnost v dobri veri dejansko izvršuje deset let. V kolikor izvrševalec služnosti ni v dobri veri (kar pomeni, da se zaveda, da do izvrševanja služnosti ni upravičen), do nastanka služnosti na podlagi priposestvovanja vseeno pride, če se služnost izvršuje dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ne nasprotuje.
 
Glede uspeha v pravdi ne moremo podati dokončnega odgovora, naša ocena pa je, da sta ob ustrezni argumentaciji dokaza lahko zadostna za preprečitev ugoditvi tožbi. Končno oceno dokazov bi podalo sodišče, ki pa ni vezano na kakršnokoli predhodno oz. predpisano vrednotenje dokazov. Ovrednotilo bi jih po lastni presoji, svojo oceno pa bi moralo tudi obrazložiti.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share