temno

Težave s sosedom!

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, imam problem s sosedom, ki nam "psihično" nagaja odkar smo se priselili, lani januarja. Stalno nam kliče policijo, da smo preglasni, da parkiramo pod njegovim oknom, da se otroci (3 in 6 let) igrajo pod tem istim oknom (kar je dejansko pod našim balkonom, na našem dvorišču). Hčerka (6 let) se mi ponoči zbuja, joka da prihaja policija, vriska, prijateljem, ko pridejo na obisk razlaga, da ne smejo biti glasni, ker bo policija prišla, ki jo bo sosed poklical, kradel nam je pošto, ponovno pošiljal (konkretno od zavarovalnice).

Problem zdaj imamo pa s plačilom strehe: Ko smo kupili večinski delež hiše 66,66% nam je bilo rečeno da v roku dveh let moramo zamenjati streho, ker je dotrajana. Tako sva julija letos pozvala soseda, da priskrbi nekaj predračunov in, bomo skupaj izbrali najbolj ugodnega ponudnika. Sosed je najprej rekel da ne bo sodeloval, potem pa nam je poslal dopis s katerimi izvajalci se strinja, nato sem mu odgovorila, da potrebujem predračune od le teh izvajalcev , in da bom jaz priskrbela od teh, za katere sem jaz slišala od drugih, da so dobri, kvalitetni in ugodni. Po dveh mesecih nismo dobili nobene ponudbe od soseda,, vmes sva sama z možem sva priskrbela nekih 6-7, nevem točne številke, a definitvno več kot 3. Vmes, ko so izvajalci prihajali na ogled, sosed ni dovolil prehoda na njegovo stran za ocenitev. Kakorkoli, 15.9. sva se za enega od izvajalcev odločila in podpisala pogodbo, ter ga obvestila o plačanem predračunu in posredovala druge ponudbe, ki so bile še na voljo. Na vse skupaj je sosed najprej rekel, da bo plačal nam, potem pa je klical izvajalca in rekel, če lahko izstavi račun na njegovo ime. Izvajalec mu je to tudi potrdil (telefonsko). Potem je rekel, da bo plačal nam 1/3 predračuna in drugi del izvajalcu, in potem spet da bo celoten znesek plačal izvajalcu. Nakar naju danes kliče izvajalec in pravi da sosed ni normalen in da ga je klical in mu rekel, naj ne izstavlja računa nanj, saj on noče nič imeti stem in naj se zmeni z nama (ob tem je vpil). Ker je izvajalec zdaj zmeden, ne ve komu računati, bi želel izstaviti račun na naju tudi za njegov delež. Zdaj je narejeno tako, na enem računu sta napisana oba (mož in sosed) spodaj pa je napisano, kolikšen delež plača kdo. jaz bi rada izvajalcu poravnala dolg v celoti, ker ne bi rada da izvajalec trpi zaradi "čudnosti" našega soseda, ampak ob enem me skrbi ali bom ta denar lahko izterjala naknadno.

Zanima me ali bom lahko potem po pravni poti izterjala njegov procent, saj smo ob nakupu morali pristati, na to da je on lastnik 33,33% deleža podstrešja, ker je on tako želel, kljub temu da kleti midva nimava v lasti, kar se meni takrat ni zdelo ok, saj nima dostopa do podstrešja, tako kot midva ne do kleti. in vprašanje je: Ali naj račun ostane tako kot je? ali lahko poravnava izvajalcu, tudi njegov del? ali naj izvajalec izstavi njegov delež samo na najino ime in ga plačava, ter potem toživa za ta denar (ali ga bova lahko dobila?). ali naj ga izstavi samo na njegovo ime (in bi ga midva plačala, ampak potem bo isto kakor da je on plačal in nevem če bom lahko izterjala denar). Naj še povem da imamo vsak svoj naslov, ločene vhode, popolnoma ločena dvorišča, hiša pa ni etažno lastninjena. Vsak je lastnik 33,33% (midva z možem skupaj 66,66%) Ter še napotek, kako se potem ta znesek izterja, ali ga moram dobesedno tožiti za ta denar? iti na sodišče ali lahko kam prijavim terjatev? Ali kakšen je to postopek? Poleg tega me zanima, če bi ga želela tožiti, za zadeve, kot so psihična obremenitev otroka, da se bojimo pustiti otroke, zunaj na dvorišču, ko je on doma, saj je že fizično poškodoval domače živalce sosedov (zastrupitev, zračna puška, štil od metle v zadnjco muce) ali imamo kakšne možnosti, ker on se spreminja, kot veter. En čas bi z nami komuniciral, en čas nas videti ne more. l

Lep pozdrav in vnaprej hvala za odgovor.

ODGOVOR

Zastavili ste več vprašanj iz dveh področji, kljub temu pa na vse podajamo krajše odgovore.

Delo, ki ga je opravil izvajalec šteje za podjemno delo oz. je opravljeno na podlagi podjemne pogodbe. Kdo je naveden na računu pravno gledano ni pomembno. Pravno gledano pa je potrebno ločiti zunanji in notranji vidik zadeve.

Zunanji vidik (t.j. v razmerju do tretjih oseb): kot izhaja iz vašega vprašanja sta pogodbo z izvajalcem sklenila vidva z možem, tako da slednji do vašega soseda nima nobenih terjatev. Izstavitev računa z navedbo soseda bi bila pravno nepravilna in bi vaš sosed lahko tak račun, v kolikor ga nihče ne bi plačal (sledila bi lahko tudi izvršba), zavrnil.    

Notranji vidik (t.j. v razmerju med vami, možem in sosedom): kot solastniki ste dolžni v sorazmerju z vašimi solastniškimi deleži kriti stroške rednega vzdrževanja nepremičnine (med katere šteje tudi menjava dotrajane strehe). Gre namreč za posel rednega upravljanja. Po Stvarnopravnem zakoniku (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13) za posle rednega upravljanja štejejo posli, ki so potrebni za obratovanje in vzdrževanje stvari za doseganje njenega namena. Za posle v zvezi z rednim upravljanjem stvari je potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži sestavljajo več kot polovico njene vrednosti, če pa se solastniki ne morejo sporazumeti, posel pa je nujen za redno vzdrževanje stvari, lahko o upravičenosti posla, na predlog enega od solastnikov, odloči tudi sodišče v nepravdnem postopku. 

Lastništvo oz. solastniški deleži se nanašajo na celotno nepremičnino. S tem ste vsi dolžni kriti stroške potrebne obnove katerakoli dela nepremičnine, ne glede na dogovor kdo od vas dejansko poseduje kateri del nepremičnine. Kot solastniki ste bili za nujno obnovo nepremičnine angažirati izvajalca, ki bi nepremičnino obnovil. Če vaš sosed ni želel sodelovati pri izbiri izvajalca in sklenitvi pogodbe z izvajalcem (v kar ga obvezuje Stvarnopravni zakonik) ter ste posledično vidva z možem sama poskrbela za obnovo strehe, je takšno razmerje mogoče okvalificirati kot »poslovodstvo brez naročila«. Slednji institut ter pravice in obveznosti poslovodje brez naročila določajo členi od 199 do 206 Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07) V kolikor boste vi ali vida z možem plačala sosedov del stroškov, ta znesek (skupaj z obrestmi in morebitnimi stroški za izterjavo) lahko od soseda na podlagi navedenih določil Obligacijskega zakonika zahtevate povrnitev. Vložiti je potrebno tožbo in na podlagi sodbe lahko nato podate predlog za izvršbo.

Glede odškodnine za duševne bolečine zaradi ravnanj soseda, pa velja, da tožbo za to lahko vloži le prizadeta oseba. Pogoji za uspešen odškodninski zahtevek so protipravno ravnanje soseda, prizadeti osebi povzročena škoda, obstajati pa mora tudi vzročna zveza med navedenim. Za vse pa je potrebno pridobiti dokaze. Svetujemo torej, da za namen dokazovanja protirpravnih ravnanj soseda le te nekako evidentirate (npr. fotografirate, posnamete, si priskrbite priče…), za dokaz obstoja škode pa si pridobite zdravniško mnenje ali izvide, ki bi škodo potrjevali oz. potrjevali, da npr. stres, slabše duševno zdravstveno stanje ipd. izhaja prav iz nevšečnosti s sosedom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share