temno

Vpis etažne lastnine

VPRAŠANJE

ODGOVOR

 Delitev funkcionalnega zemljišča med gradbenim podjetjem in stanovalci ter njena "stvarnopravna veljavnost" je odvisna od tega ali je bilo predhodno funkcionalno zemljišče parcelirano. To pomeni, da ima del funkcionalnega zemljišča, ki je bil določen gradbenemu podjetju svojo parcelno številko in del, ki je bil določen stanovalcem prav tako svojo parcelno številko, predvsem pa da ne gre za isto parcelno številko, na kateri stoji stavba, kjer se vzpostavlja etažna lastnina. Tega dejstva iz podanega vprašanja ni možno razbrati. 

V primeru, da sta dve ločeni parcelni številki za vsako od dodeljenih funkcionalnih zemljišč, imajo lastniki stanovanj možnost uveljavljati svojo pravico na sodišču. V kolikor pa je bila delitev funkcionalnega zemljišča opravljena le v naravi pa je malo verjetno, da bi bili v primeru sodnega spora uspešni. Govorimo seveda o stvarnopravnih učinkih, obligacija na podlagi sodne odločbe stranke seveda zavezuje. 

Načela etažne lastnina so v SPZ – ju postavljena tako, da so nekatere njene določbe kogentne narave. Med drugim tudi ta, da je na skupnih prostorih, napravah in zemljišču, kjer stoji stavba, solastnina de iure neločljivo vezana na lastnike posamičnih delov stavbe. Npr. Hodnik je v solastnini vseh lastnikov posamičnih delov stavbe, v deležu, ki ga predstavlja posamezno stanovanje napram celoti. Ko se nepremičnina proda, se po samem zakonu proda tudi solastniški delež na hodniku in seveda ostalih skupnih prostorih, napravah in delih stanovanjske stavbe. Drugačni dogovoru niso zakonsko dopustni. 

Primer "funkcionalnega zemljišča". Če ima v upravni odločbi vsako od dodeljenih funkcionalnih zemljišč pod svojo parcelno številko, ki pa hkrati ni parcela, kjer stoji stavba, ki je etažirana, imate možnost, da na sodišču kaj dosežete – zahtevate ločitev teh delov iz etažiranja, sicer so vaše možnosti minimalne.

 Akt o oblikovanju etažne lastnine: 

Že beseda akt pove, da je trenutno samo en zk lastnik, ki lahko brez pooblastila dejanskih lastnikov formalno vloži zk predlog na vzpostavitev etažne lastnine. Pooblastila, ki jih omenjate, se najverjetneje nanašajo na pooblastitev vpisa lastninske pravice na posameznih stanovanjih, ki sledijo po vzpostavitvi etažne lastnine.

 Iz tega razloga ne vidimo možnosti, da bi lastniki vsaj v prvi fazi uspeli preprečiti vpis etažne lastnine v zk. Na to namreč nimajo pravnoformalnega vpliva. Kako se lahko postopkovno prepreči vpis v zk:

1. Dosežete, da predlagatelj umakne zk predlog.

2. Preklic pooblastil – pisno.

3. Ko je že dosežen vpis v zk, sta pravni sredstvi ugovor in pritožba, za vsebinska vprašanja pa naknadno tudi izbrisna tožba.

Vsekakor pa vam svetujemo, da se obrnete na odvetnika, kateri bo pregledal vse listine in vam bo lahko svetoval.Lepo vas pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share