temno

Neupravičena zaporna kazen

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

leta 2006 so sodili mojemu možu. Sodišče je združilo skupaj dve kaznivi dejanji in sicer krajo avtomobila leta 2006 in nekrit ček iz leta 2003 v vrednosti cca. 50, 00 EUR.V času sojenja, je bil mož v priporu skoraj 5 mesecev. Aprila 2007, so z oprostilno sodbo razrešili krajo avtomobila, saj se DNK analiza sledov v avtomobilu in moževim DNK – jem ni ujemala. (to pa zato ker avtomobila ni ukradel). Za nekrit ček pa so ga spoznali za krivega, oškodovancu je kot dogovorjeno med sodbo (ki je trajala 15 min), povrnil stroške, torej 50,00 EUR za nekriti ček.Letos junija meseca, je dobil s sodišča vabilo, da se mora zglasiti na zavodu za prestajanje zaporne kazni in prestati 5 mesecv zapora zaradi nekritega čeka in bodo pri tem upoštevali čas ki ga je že prebil v zaporu od avgusta 2006 do aprila 2007.

Zanima me, ali ni 5 mesecev zapora prestroga kazen za nekriti ček v vrednosti 50,00 EUR? Ali lahko neupravičen pripor pred dokončno sodbo opravičijo s takim vabilom kot ga je prejel letos junija, torej po več kot enem letu od zaključka sojenja? Prosim če mi lahko pomagate, je nujno. Ali obstajajo odvetniki, ki te lahko brezplačno zastopajo? Moj mož je bil stari znanec policije in sedaj bi mu radi »podtaknili« še eno krajo avtomobila z leta 2006, čeprav v tistem času ko naj bi se zgodila, je bil v tujini. Večkrat je že prestajal zaporne kazni, vendar se je spremenil, je redno zaposlen pri enem podjetju in honorarno pri drugem, seveda v tujini, saj pri nas bivši kaznjenci ne dobijo zaposlitve, s pomočjo kreditov sva si kupila manjše stanovanje in drugo leto pričakujeva naraščaj.

Hvala za pomoč

ODGOVOR

Na žalost ste vse roke in s tem tudi pravico do pritožbe zamudili. Malce neodgovorno od vašega moža je bilo, da se ob vseh opisanih dejstvih na izrečeno sodbo aprila 2007 ni pritožil zaradi nesorazmerja med storjenim kaznivim dejanjem (goljufija za 50 EUR) in izrečeno zaporno kaznijo (5 mesecev zapora).

Obstaja sicer še institut obnove postopka, a za kaj takšnega boste potrebovali dobrega odvetnika, ki bo tak institut lahko zagovarjal, obenem pa v morebitni obnovi postopka dosegel oprostilno kazen oz. to, da se vašemu možu izreče kazen enakovredna času, ki ga je mož že prebil v priporu.

Iz vašega pisanja tudi ni razvidno ali je bil mož v priporu zaradi prvega kaznivega dejanja (kraje avta), za katero je bil kasneje oproščen ali zaradi drugega kaznivega dejanja ( izdaje nekritega čeka). Nemara celo zaradi obeh kaznivih dejanj.

Če je bil v priporu le zaradi domnevne kraje avta, potem pa je bil tega kaznivega dejanja oproščen, lahko od države terja odškodnino za neupravičen pripor, duševne bolećine, itd. Vsekakor pa mora takšno odškodninsko tožbo sestaviti odvetnik, s katerim se lahko pogodite tudi glede plačila. Npr. določen odstotek od prejete odškodnine, s katerim se poplača njegovo delo

.Glede brezplačnega zastopanja pa… Obstaja več oblik brezplačne pravne pomoči, redko pa slišimo za brezplačno zastopanje, za katerega se mora odvetnik odločiti sam. Na prošnjo stranke ali na lastno pobudo.

Najbolje da stopite do kakšnega odvetnika, ki je specializiran za kazenske zadeve in se poskušate osebno dogovoriti kako in kaj v konkretnem primeru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share