temno

Javna dražba

VPRAŠANJE

Izvršba na dolžnikove premičnine je bila ustavljena, ker le te niso uspele biti prodane na javni dražbi. Zanima me, ali se lahko te iste premičnine ponovno zarubijo in ponovno poskušajo prodati na novi javni dražbi. In ali lahko pridobim podatke o morebitnih novih dolžnikovih premičninah.

ODGOVOR

Spoštovani!

Žal takšna objektivna akumulacija ni dopustna. Ne bi namreč šlo za dopusten predlog za nadaljevanje izvršbe še z drugimi sredstvi in na drugih predmetih oziroma namesto že dovoljenih sredstev in predmetov z drugimi sredstvi oziroma drugimi predmeti po 34. členu Zakona o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 93/07, 37/08 – ZST-1, 45/08 – ZArbit, 28/09, 51/10, 26/11, 17/13 – odl. US, 45/14 – odl. US, 53/14, 58/14 – odl. US, 54/15, 76/15 – odl. US, 11/18 in 53/19 – odl. US – ZIZ), saj bi predlagali nadaljevanje z istim sredstvom oziroma na istih predmetih. Ne obstajajo tudi morebitne spremenjene okoliščine, ki bi nastopile po izdaji sklepa o ustavitvi in bi opravičevale ponoven rubež istih predmetov.

Z ugoditvijo takemu predlogu bi v bistvu izničili učinke izdanega sklepa o ustavitvi izvršbe in s tem obšli določbe o ustavitvi izvršbe (88. člen ZIZ).

Podatke o vsem svojem premoženju vam je dolžnik na vašo zahtevo dolžan izdati (33. člen ZIZ). V sodni praksi zadnjih let pa je prihajalo do težav pri razlagi določbe o ustavitvi postopka, če je upnik predlagal izdajo odredbe za predložitev seznama dolžnikovega premoženja po ustavitvi izvršbe. Sodna praksa je bila zelo različna, a je Ustavno sodišče v odločbi št. U-I-344/06-11 z dne 20. 11. 2008, ki je kaznovanje na podlagi 33. člena ZIZ, kamor spada tudi sankcija v postopku seznama dolžnikovega premoženja, opredelilo kot izvršilno sredstvo v širšem pomenu. Dokončno stališče je postavilo Vrhovno sodišče v sklepu II Ips 125/2012 z dne 31. 1. 2013, s katerim je odločilo, da je upnikov predlog za seznam dolžnikovega premoženja, ki je dan od ustavitve postopka z edinim izvršilnim sredstvom do njegove pravnomočnosti, vložen pravočasno – do konca izvršilnega postopka. Od tod ni nobenega dvoma več, da je takšna objektivna kumulacija po ustavitvi izvršbe dopustna, torej lahko vlogo, s katero od dolžnika zahtevate, da vam izstavi seznam svojega premoženja, na sodišče vložite tudi še po sklepu, s katerim bi bil izvršilni postopek ustavljen, a le do njegove pravnomočnosti. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share