temno

Udeležba rehabilitacijskega programa

VPRAŠANJE

Spoštovani, sem v postopku odvzema vozniškega dovoljenja. Vložil sem prošnjo za odlog in sodišče me je napotilo na udeležbo rehabilitacijskega programa. Zanima me, kaj je to.

ODGOVOR

Spoštovani!

Rehabilitacijski program je z zakonom predpisan program, ki se ga mora udeležiti oseba, ki ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so ji bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi,  ali oseba, ki je odklonila preverjanja psihofizičnega stanja ob ugotavljanju prekrška. V program sodišče to osebo napoti po opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu v primeru odložitve izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Obstajajo tri vrste rehabilitacijskih programov, sodišče pa pri izbiri kateri od teh treh vrst programov bi bil za prekrškarja najbolj ustrezen, odloči na podlagi njegovega zdravniškega spričevala. Rehabilitacijskimi programi so:

– Edukacijske delavnice z vsebinami o varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu. Pri tem rehabilitacijskem programu se mora prekrškar delavnic udeležiti v obsegu najmanj šestih pedagoških ur.

– Psihosocialne delavnice  – te se izvajajo v obsegu najmanj 17 pedagoških ur, od tega najmanj dve uri individualne obravnave in najmanj 15 ur dela v skupini z vsebinami o varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu.

– Programi zdravljenja odvisnosti, ki jih izvajajo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki opravljajo dejavnost psihiatrije.

Rehabilitacijskega programa pa se mora v predpisanem obsegu pred ponovnim opravljanjem vozniškega izpita udeležiti tudi oseba, ki ji je bilo pravnomočno izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Ustrezen rehabilitacijski program v tem primeru določi pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda.

Po opravljeni edukacijski ali psihosocialni delavnici oseba dobi potrdilo, ki velja šest mesecev od datuma zaključka tega dodatnega usposabljanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share