temno

Služnost dostopa za nujno pot

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, podedovala sem parcelo, na kateri je pokojni bratranec dovolil sosedu služnost dostopa do javne ceste. Pravi, da ima nujno pot. Njegova parcela je sicer povezana z javno cesto in lahko do javne ceste dostopa neposredno iz svoje parcele (ima tudi pot za to), a za dostop do javne ceste koristi našo parcelo. Ali ima nujno pot, kot pravi?

ODGOVOR

Spoštovani!

V vašem primeru ne more biti govora o nastanku "nujne poti". Ta se ustanovi s sodno odločbo. Za ustanovitev nujne poti pa tudi niso podani pogoji, saj ima vaš sosed dostop do javne poti po svoji lastni parceli.

Za nujno pot sicer velja, da jo sodišče dovoli oz. ustanovi za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Nujna pot se določi na način, da uporaba nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala z nujno potjo ni onemogočena ali znatno ovirana. Služeča nepremičnina mora biti čim manj obremenjena, za dovoljeno nujno pot pa je upravičenec (lastnik gospodujoče nepremičnine) dolžan zavezancu (lastniku služeče nepremičnine) plačevati primerno nadomestilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Fasada

VPRAŠANJE Kupila sem stanovanje 11/2005. Do takrat so zbirali denar (tudi bivša lastnica) za fasado. Primerno temu je…
Več o tem
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share