temno

Izplačilo plače

VPRAŠANJE

Prejeli smo plačilne liste, z navedbo datuma izplačila, vendar izplačila nismo prejeli že 2 meseca. Dali smo prijavo na inšpektorat za delo, vendar po 2 tednih še niso ukrepali. Zanima nas pod kakšnimi pogoji lahko pridemo na Zavod za zaposlovanje, da bi imeli vsaj osnovno socialno varstvo. Glede na to, da je TRR podjetja blokiran s strani DURS za DDV, ali lahko zahtevamo izplačilo plače od lastniške firme, ki je 99,9 % lastnik naše družbe ali pa od katerekoli naše hčerinske družbe, ki niso blokirane. V kolikšnem času mora inšpektorat za delo ukrepati v primeru prijave.

Zahvaljujemo se vam za odgovore.

Lep pozdrav

ODGOVOR

Po 3 neizplačanih plačah imate pravico, da se prijavite na ZzZ, ne glede na to ali se delodajalec s tem strinja ali ne. Ko se v takšnem primeru prijavite na ZzZ imate takšne pravice, kot da bi vas delodajalec sam prijavil kot delovni višek. Imeti pa morate dokazila, da vsaj zadnje 3 plače niste prejeli. Upamo, da je delovni inšpektor ukrepal vsaj v tem času in da imate tudi njegovo odločbo, kar bi vam olajšalo prej opisani postopek na ZzZ.

Vprašanje terjatev do drugih družb. Lastniških ali hčerinskih pa se bo na žalost moralo ugotavljati v stečajnem postopku .Dokler te firme same -vsaj sedaj- nimajo interesa, da vlagajo v družbo kjer ste zaposleni, pokrivajo morebitno izgubo, ipd. ni zakonskih vzvodov da bi to morale storiti, ker imajo verjetno v svojih aktih o ustanovitvi zapisana klavzula, da za dolgove družbe kjer ste zaposleni vi, ne odgovarjajo. Drugo je morebitni stečajni postopek, kjer se bo ugotavljalo dejansko stanje (premoženjsko) firme in tudi odgovornost drugih ustanoviteljev. Stečajni upravitelj bo, po pregledu dokumentacije in pregledu poslovanja za nekaj let nazaj, ugotovil dejansko stanje in tudi terjatve delavcev vključil v postopek poplačila. Na žalost ta poplačila niso vedno 100 %, a ne izgubite upanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share