temno

Obračun plače

VPRAŠANJE

Prosim za pojasnilo za koliko let nazaj lahko zahtevam popravek za nepravilen obračun plače. Konkretno mi na plači ni bil obračunan dodatek za delovno dobo , več kot deset let in kdaj je potrebno vložiti zahtevek delodajalcu.

Kaj vse je lahko v tem primeru predmet zahtevka in ali se to razume kot odškodnina, ki ni obdavčena. Kako je zaradi tega z nižjo pokojninsko osnovo.

Hvala in lep pozdrav.

Marija

ODGOVOR

Glede neizplačanega dodatka na delovno dobo, katerega vam delodajalec ni plačeval več kot deset let, ste upravičeni od delodajalca zahtevati izplačila za razlike v plačah. Pri tem je potrebno upoštevati splošni pet letni zastaralni rok po 346. členu Obligacijskega zakonika. Obresti pa  zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, po 347. členu Obligacijskega zakonika.

 Prvi odstavek 336. člena Obligacijskega zakonika določa, da začne zastaranje teči prvi dan po dnevu, ko imate pravico terjati izpolnitev obveznosti, če za posamezne primere ni z zakonom predpisano kaj drugega. Zastaranje tako nastopi, ko izteče zadnji dan z zakonom določenega časa. V konkretnem primeru ste imeli možnost in pravico terjati izplačilo premalo izplačane plače vsakokrat po prejemu plačilne liste za posamezni mesec in po izplačilu plače. Nevedenje o tem, da ste dobivali nižjo plačo od predvidene, praviloma ne vpliva na zastaranje. Z zastaranjem preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti, seveda pa se mora na zastaranje delodajalec sklicevati, saj sodišče ne pazi na zastaranje po uradni dolžnosti. 

Ja, pokojninska osnova je zato nižja, zato je potrebno zahtevati, da se obračunajo bruto premalo izplačane plače, nato odvedejo davki in prispevki od teh zneskov (razlik v plači) in se vam nato izplača neto razlike z zakonskimi zamudnimi obrestmi.  

Predlagamo pa vam, da delodajalcu predhodno pošljete opomin pred tožbo, kjer navedete da mora v roku 8 dni poravnati vse premalo izplačane plače z zakonskimi zamudnimi obrestmi za vseh 10 let, šele v primeru neplačila vložite tožbo.  

Upamo, da smo vam odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam želimo veliko uspehov. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share