temno

Kako ugotovim koliko ima dolžnik premoženja in v kakšni obliki?

VPRAŠANJE

Imam dolžnika, zoper katerega že vodim izvršbo, ne vem pa koliko ima dolžnik v resnici premoženja in v kakšni obliki. Ali lahko to kako ugotovim iz javnih evidenc ali pristojnih organov?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Poleg možnosti iz 31. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju, po kateri lahko zahtevate, da sodišče dolžniku naloži predložitev spiska svojega premoženja, imate kot upnik možnost, da tudi sami (brez sodelovanja dolžnika) pridobite podatke o dolžniku neposredno od upravljavcev zbirk podatkov. Posamezne podatke lahko pridobite pri Ministrstvu za notranje zadeve (v Centralnem registru prebivalstva – EMŠO in davčno številko dolžnika),  AJPES (podatke o transakcijskem računu dolžnika), ZZZS in ZPIZ (podatke o zavezancu za izplačilo plače), GURS (podatke o lastništvu nepremičnin) in  Ministrstvu za infrastrukturo in prostor (podatke o lastništvu motornih vozil).Pravni interes za pridobitev podatkov o dolžniku izkažete s pravnomočnim in izvršljivim sklepom o izvršbi.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share