temno

Rastlinjak ob sosedovi meji

VPRAŠANJE

Prosim vas za pojasnilo glede meje med kmečkima zemljiščema.

Ob sosedovi meji sem postavil rastlinjak 16,0 x 12,5 m (1m od meje). Soseda sprva ni nič motilo konec lanskega leta pa ga je začel rastlinjak motiti – zahteva, da ga umaknem (verjetno zaradi zdrsa snega – nič ne reče zakaj). Jasno mi je, da sneg ne sme zdrsniti na njegovo zemljo (objekt je na meji), pa vendar mi deluje vse skupaj malo smešno.

ODGOVOR

Spoštovani!

Niste postavili nobenega konkretnega vprašanja, vendarle pa pojasnjujemo, da je za postavitev objekta velikosti, kot jo omenjate potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Ker je objekt postavljen tik ob meji, verjetno spada v vpljivno območje sosednjega zemljišča, za kar se za namen izdaje gradbenega dovoljenja potrebuje soglasje soseda. Vpljivno območje je (bližina oz. oddaljenost od meje) je od občine do občine drugače določena (navadno znaša 1,5 m), zato svetujemo, da se na občini prepričate, ali objekt res leži v vplivnem območju.

S sosedom razjasnite kaj ga moti glede rastlinjaka. V kolikor gre za kakršnokoli nedovoljeno emisijo, ste jo na zahtevo soseda dolžni odpraviti, saj velja, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo. Tudi sicer pa velja, da morajo lastniki sosednjih nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share