temno

Zaradi kajenja umre 3600 oseb na leto! Nov predlog zakona

VPRAŠANJE

Raba tobaka je vodilni preprečljivi vzrok smrti v svetu. Vsako leto zaradi bolezni, povzročenih z rabo tobaka, umre skoraj 6 milijonov ljudi. Tobak je v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) med različnimi dejavniki tveganja za zdravje najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti in med najpomembnejšimi za breme bolezni. 

V Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, pripisljivih kajenju, umre 10 oseb, to pomeni 3600 na leto. Za primerjavo naj navedemo, da je zaradi prometnih nesreč v letu 2014 umrlo 108 oseb, zaradi samomorov 448, zaradi prepovedanih drog 28, zaradi AIDS-a v letu 2013 5 oseb, zaradi alkohola pa jih letno umre okrog 900. Rabi tobaka pripisujemo 19 % vseh smrti pri Slovencih starih več kot 30 let (30-44 let:15 % vseh smrti, 45-59 let: 31 % vseh smrti, 60-69 let:25 % vseh smrti zaradi tobaka).

ODGOVOR

S kajenjem povzročene bolezni so vzrok smrti okoli polovice kadilcev, ki v povprečju umrejo vsaj deset let prezgodaj. Polovica vseh umrlih zaradi kajenja umre že med 35. in 69. letom starosti. Kajenju tobaka pripisujemo številne bolezni in zdravstvene težave pri kadilcih, predvsem številne vrste raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal, pa tudi sladkorno bolezen, motnje erekcije, sivo mreno, nizko kostno gostoto in še mnoge druge bolezni ter zdravstvene težave. Povezano je s splošno poslabšanim zdravstvenim stanjem, kar poveča odsotnost kadilcev z dela in njihove potrebe po zdravstvenih storitvah.

Pri ženskah je kajenje vzročno povezano z zmanjšano plodnostjo, kajenje med nosečnostjo pa z manjšo rastjo še nerojenega otroka, nizko porodno težo, prezgodnjim porodom in kongenitalnimi malformacijami. Kajenje matere med nosečnostjo in po porodu je vzročno povezano z nenadno smrtjo dojenčka.

Opustitev kajenja pred 40. letom starosti pomembno zmanjša tveganje za smrt, koristno pa je v kateremkoli obdobju življenja. Kajenje tudi pomembno prispeva k socialno-ekonomskim neenakostim v zdravju. Med skupinami z nižjim socialno-ekonomskim položajem je delež kadilcev v Sloveniji višji, kar v teh skupinah privede do večjega bremena bolezni, ki jih povzroča kajenje.

Podroben opis ocene stanja in razlogov, ter o predlogu zakona si preberite na spodnji povezavi:

ZAKON O OMEJEVANJU UPORABE TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share