temno

Nepremičnina je vredna bistveno več kot je ocenil GURS

VPRAŠANJE

Vložiti nameravam tožbo zoper brata glede nepremičnine. Vprašljiva je vrednost nepremičnine. Nepremična je vredna bistveno več, kot je to ocenjeno po GURS. Imam že izdelano cenitveno poročilo. Ali se lahko v tožbi sklicujem na ceno, kot jo je ocenil cenilec, ali bo sodišče ocenilo vrednost nepremičnine po GURS?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Ne glede na to za kakšen sodni postopek bi v vašem primeru šlo, cenitveno poročilo, ki bi ga sami predložili sodišču, ne bi štelo kot izvedensko mnenje ali kot dokaz v sodnem postopku. Cenitveno poročilo oz. dejstva ki iz le tega izhajajo, bi se štela le kot vaša izjava v postopku (o npr. vrednosti nepremičnine). Poročilo (ali izvedensko mnenje) kot takšno ne bi imelo nobene dokazne vrednosti. Če bi želeli, da se cenitev, izdelana s strani zapriseženega sodnega cenilca v postopku šteje kot dokaz (in hkrati da torej sodišče, kot merodajne ne bi štelo cenitve po GURS), bi morala biti cenitev opravljena s strani nepristranskega sodnega cenilca, ki bi ga imenovalo sodišče (vi pa imeli možnost predlagati). Svetujemo vam zato, da v eventualnem sodnem postopku sodišču predlagate imenovanje sodnega cenilca, ki naj opravi cenitev nepremičnine, hkrati pa lahko k tožbi seveda tudi predložite že izdelano cenitveno poročilo, ki ga omenjate. 
 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share