temno

Delitev skupnega parkirišča

VPRAŠANJE

Spoštovani, Po stanovanjskem zakonu sem odkupila trisobno stanovanje v Ljubljani. Kmalu po odkupu so novi lastniki stanovanj v bloku zamrežili skupno parkirišče, naredili so si parkirne bokse, vse seveda brez dovoljenj. Mi smo bili takrat brez avtomobila, tako da sem ostala brez možnosti parkiranja, brez boksa. po ZVELTU je parkirišče vpisano v zemljiško knjigo, vendar lastnina posameznih delov ni razmejena.

Upravnica mi že tretje leto zagotavlja, da bodo stanje uredili, da pa se morajo pred tem vsi sosednji bloki sporazumeti glede pripadajočih zemljišč. Dogovarjajo se, kot že rečeno, že tretje leto, jaz pa dobivam samo obljube.

ODGOVOR

Spoštovani!

V opisu, ki ste ga podali, ni nobenega vprašanja. Ker ne moremo razbrati, kaj natančno vas zanima, podajamo splošno pravno mnenje.

Vsekakor bi vam svetovali, da zemljiškoknjižno stanje zadevnih parkirnih prostorov sami preverite in ga tudi v bodoče, do ureditve le tega sami sproti spremljajte.

Dokler parkirni prostori niso sporazumno »razdeljeni« med etažne lastnike in na podlagi dogovora pripisani kot posebni skupni deli k posameznim delom, veljajo za skupne dele v solastnini vseh etažnih lastnikov. To pomeni, da se posest nad njimi lahko izvršuje glede na upravičenje, ki izhaja iz velikosti (kvadrature), ki jo ima vsak posamezni lastnik posameznega dela glede na celotno kvadraturo stavbe. Ker ste tudi vi ena od etažnih lastnikov, ste nedvomno upravičeni uporabljati parkirne prostore v meri sorazmerni kvadraturi vašega stanovanja napram kvadraturi celotne stavbe. V tej meri ste upravičeni do posesti parkirišča. Prav tako pa tudi ostali etažni lastniki. Do ureditve zemljiškoknjižnega stanja veljate vsi etažni lastniki za soposestnike parkirnih prostorov, za soposest pa Stvarnopravni zakonik (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13) v 25. členu določa, da  posest lahko izvršuje več oseb tako, da posedujejo stvar skupaj ali da vsak od njih izključno poseduje določen del stvari. Za situacijo, kot je vaša, da torej točno določeni etažni lastniki izvršujejo posest na točno določenih parkiriščih, je torej potreben dogovor oz. soglasje vseh. Če vi v takšno situacijo niste privolili, dogovor ne obstaja, torej ste vsi etažni lastniki upravičeni do koriščenja vseh parkirnih prostorov, sorazmerno z velikostjo vašega stanovanja.

Navadno dogovarjanje med etažnimi lastniki glede vsakršne skupne zadeve, še zlasti v situacijah, ko je potrebno doseči soglasje ali kvalificirano večino, traja dalj časa. Je pa to odvisno od konkretne situacije in angažiranosti udeležencev. Čas dogovarjanja ni pravno omejen, niti za pospešitev dogovarjanj niso predvidena nikakršna pravna sredstva. Ostane vam tako le, da ste pri prizadevanjih razrešitve zadeve sami še naprej vztrajni in opozorite na problematiko ob vsaki možni priložnosti (npr. na zboru etažnih lastnikov, ob pogovorih s sosedi in upravnico…).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share