temno

Kapitalski dobiček ob prodaji nepremičnine

VPRAŠANJE

Zanima me, ali moram za nepremičnino, ki sem jo podedovala, ob prodaji plačati davek na kapitalski dobiček?

ODGOVOR

Odvisno po kakšni ceni boste nepremičnino prodali. Če jo boste prodali po ceni višji od ocenjene vrednosti po cenitvi GURS, boste morali za razliko med prodajno in ocenjeno vrednostjo plačati davek od dobička iz kapitala.

Davčna osnova (razlika) se lahko zmanjša za določene stroške (npr. stroške davka na promet z nepremičninami, stroške cenitve nepremičnine (do 188 €), normirane stroške v višini 1 % od vrednosti nepremičnine, stroške porabljene za renovacije in izboljšave nepremičnine ipd.). Davčna stopnja davka od dobička iz kapitala je 20 % in se vsakih 5 let lastništva nepremičnine zmanjša za 5 %. Po 20 letih lastništva se davek več ne plača. Davek se ne plača tudi v primerih odsvojitve stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ima največ dve stanovanji, v kolikor je zavezanec imel  vsaj tri leta prijavljeno stalno prebivališče in tam tudi dejansko bival.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share