temno

Problem s streho

VPRAŠANJE

Ker imate veliko pametnih nasvetov, sem se obrnil kar na ta forum. Stvar je naslednja:

moji starši živijo v večstanovanjski hiši. To je starejša hiša, kjer sta starša živela že dolgo časa, nato pa so se lastniki vsa stanovanja odločili prodati. Tako sta dobila tudi nove sosede.Na enem izmed sestankov je oče predlagal, da bi si ustanovili rezervni sklad. Ker je to starejša hiša smo pričakovali, da bomo v kratkem tako ali tako morali menjati tudi streho. Sosedje se s tem niso strinjali in tako že 7 let nihče ni dal niti centa za hišo. Denar za elektriko smo dajali sosedu,ki naj bi položnice plačeval, sedaj pa ni ne denarja, ne elektrike. Sedaj pa je dvema sosedoma začelo teči v stanovanje. Od vseh stanovalcev zahtevata, da se streha popravi in zamenja. Vse lepo in prav in s tem se strinjata tudi moja starša..Vendar se problem pojavi drugje.

Ker ni rezervnega sklada, se ni nabiralo nič denarja. Sedaj od staršev zahtevajo, da v naslednjem mesecu in pol data 2500 E za material. Sosed pa jima je v podpis prinesel tudi svojo interno pogodbo, kjer piše, da njega pooblaščata, da je on urejevalec vseh pravnih zadev ter da je blagajnik in še najbolj sporna stvar: vsi stanovalci naj bi pomagali pri obnovi strehe – namreč, streho naj bi popravljali sami, in ne za to namenjena podjetja. Če pri tem ne boš sodeloval, moraš plačati kolikor znaša ura delavca in za vse se bo vodil dnevnik delovnih ur. Omeniti moram, da sta starša upokojenca in da nikakor nista sposobna skakati po strehi, problem pa se pojavi tudi pri denarju, saj tega denarja nimata, kreditno pa sta nesposobna, saj imata oba še stanovanjske kredite. Jaz bi jima z veseljem pomagal, ampak kot študent toliko denarja ne bom sposoen nabrati v tem kratkem času.

Sosedje grozijo s tožbo..Kaj naj sedaj storimo??

ODGOVOR

Gremo po vrsti.

1. Vaši starši so ravnali prav, da so pred leti zahtevali ustanovitev sklada. Kako se imenuje ni bistveno. Upamo, da imata o tem tudi kakšen dokument ali vsaj priče, ki bi to potrdile, kot bi morebiti potrdile tudi to, da je njun predlog ni bil sprejet.To v primeru, da bi kasneje prišlo do kakšne tožbe…

2. Sklad sam po sebi ne pomeni dosti, če za njim ne stoji upravljavec objekta. Le-ta namreč lahko ta sredstva po zakonu zbira, jih plemeniti, obenem pa skrbi za vzdrževanje stavbe. Če so stroški nujnih vzdrževanj višji, kot so sredstva v skladu, napravi razrez teh stroškov med stanovalci. nekateri upravljavci celo sami uredijo kredite za takšna vzdrževanja, če so stroški visoki in jih lastniki ne zmorejo plačati v enkratnem znesku.

3. O tem, kateri upravljavec stavb bi skrbel za poslopje, kot tudi o tem, da je potrebno izvesti nujna vzdrževalna dela na objektu (v tem primeru streha) je potrebno več kot 50% soglasje vseh lastnikov. Če je npr lastnikov oz stanovanj šest, morajo biti za popravilo vsaj štirje.

4. Menimo, da namera, da se streha popravi z volonterskim delom oz. neke vrste udarniško akcijo ni najbolj posrečena. Gre za vlaganja, ki nikjer pravno formalno ne bi bila zavedena in bi si kasneje sosed, ki vse to zdaj predlaga, lahko lastil pravico, da je ta vzdrževanja opravil sam oz da je to v večini opravil sam. Kot v gornji točki, bi tudi v tem primeru moralo obstajati soglasje o tem in to o vseh točkah tega, kot pravite "internega" sporazuma. Najbolje bi bilo, da bi dela opravila gradbena družba ali s.p., ki je usposobljen in registriran za to. Če se zopet vrnemo k upravljavcu stavb, ki ga v tem primeru ni, bi le-ta vse to uredil brez vseh teh dogovarjanj med lastniki….

5. Na koncu omenjate tožbo, s katero grozijo sosedje (vsi ali le sosed, ki bi "opravil" dela?). Ne verjamemo, da bi sosedje šli tako daleč glede na neurejenost dosedanjih razmerij, saj bi s tem priznali, da do sedaj niso hoteli vlagati v vzdrževanje. Če do tega pride, morata starša nujno najeti odvetnika, ki ju bo zastopal.

6. Tudi zdaj bi bilo za starša najbolje, da stopita do odvetnika, ki jima bo na podlagi natančnih dejstev, dokazov, s katerimi starša razpolagata svetoval kaj storiti v dani situaciji. Mogoče je tudi, da bo predlog, ki ga imata vaša starša uradno posredoval ostalim lastnikom stanovanj in predlagal sklenitev sporazuma za popravilo strehe, kot tudi nadaljnje vzdrževanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share