temno

Osebni stečaj samostojnega podjetnika

VPRAŠANJE

Pozdrav.

Imam s.p. preko katerega delam na bencinski postaji oziroma jo imam v franšizi

Pogodbo mi ne bodo več podaljšali

Tu pa se mi postavijo vprašanja in problemi

– imam še nekaj kredita na s.p. ( ali se mi lahko banka "usede" na hišo, ki je pisana name, oziroma kako bi lahko zadevo najbolje izpeljal?)

– ali pride v poštev tudi osebni stečaj

ODGOVOR

Podjetnik je odgovoren za vse svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. (7. člen Zakona o gospodarskih družbah) Banka lahko terjatev, ki jo sicer ima do vas kot samostojnega podjetnika, izterja na način, da se poplača tudi iz vašega osebnega premoženja.

 
Pogoj za uvedbo stečajnega postopka je dokazilo o insolventnosti stečajnega dolžnika. Slednje pomeni, da sodišču izkazane obveznosti, ki jih imate do svojih upnikov (listine iz katerih izhaja obstoj terjatev do vas) presegajo višino vašega premoženja, ki vključuje nepremičnine, premičnine, denarna sredstva, prihodke iz naslova plač, najemnin itd. Hkrati s predlogom za začetek postopka osebnega stečaja, se na sodišče vloži tudi predlog za odpust terjatev. Brez slednjega je namreč osebni stečaj nesmiseln. 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share