temno

Služnost uporabe nujne poti čez našo

VPRAŠANJE

V korist sosedovega zemljišča je na našem zemljišču vpisana služnost nujne poti od njihove parcele čez našo, do javne ceste. Pred mesecem dni je sosed pridobil novo cestno povezavo neposredno do njihovega zemljišča. Ali lahko zahtevamo, da se služnost nujne poti, ki ji vpisana na naši parceli, ukine?

ODGOVOR

Spoštovani!

Načeloma velja, da se lahko za služnost zahteva izbris, če za služnost ni več nobenega gospodarskega razloga oz. koristi.

Vendar pa zgolj samo dejstvo povezave gospodujoče nepremičnine z javno potjo, kot sedaj ta obstaja v vašem primeru, ne zadošča za ukinitev služnosti iz razloga nekoristnosti. Pri presoji koristnosti je potrebno izhajati iz potreb gospodujočega zemljišča.

Stvarna služnost poti čez služeče zemljišče je lahko namreč še vedno v korist gospodujočega zemljišča, pa čeprav to zemljišče pridobi tudi drugačno možnost povezave. Zgolj zmanjšanje koristnosti še ne utemeljuje prenehanja služnosti zaradi nekoristnosti, ampak povzroči prenehanje služnosti le popolna nekoristnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share