temno

Objava slike lokala v medijih

VPRAŠANJE

Zanima me če mediji lahko objavijo sliko mojega lokala,brez mojega soglasja v katerem se blati ugled vseh gostincev in nas vse mečejo v isti koš. Omenim naj, da v kraju nisem edini gostinec vendar je v članku objavljena slika mojega lokala. Prav tako menim, da mi je s tem prizadejana škoda.Vsi domačini so prepoznali, da je na sliki moj lokal in me sedaj sprašujejo če sem res tako problematičen. Povem tudi to da v 20 letih delovanja policija ni posredovala niti enkrat in da sem edin gostinec v celi dolini, ki se zjutraj držim zakona in do 10.00 ure ne točim žganih pijač.

Prosim vas za pravno mnenje ali se v tej smeri da kaj storiti.

Lep pozdrav

ODGOVOR

Glede vašega vprašanja, ali se da kaj narediti, ker se je slika vašega lokala pojavila v časopisu z žaljivo vsebino, s katero je bil prizadet vaš ugled, vam podajamo naslednje mnenje, ki pa ni nujno edino možno.

Zakon o medijih v 6. oddelku ureja pravico do popravka. Popravek lahko zahteva vsakdo, če je bila z objavljenim obvestilom prizadeta njegova pravica ali interes.

Vsakdo ima pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov popravek objavljenega obvestila, s katerim sta bila prizadeta njegova pravica ali interes.

Objava popravka se lahko zahteva v tridesetih (30) dneh od objave obvestila.

Z izrazom popravek ni mišljen samo popravek v ožjem smislu, to je zanikanje oziroma popravljanje zatrjevanih napačnih ali neresničnih navedb v objavljenem obvestilu, ampak tudi navajanje oziroma prikaz drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi prizadeti spodbija ali z namenom spodbijanja bistveno dopolnjuje navedbe v objavljenem besedilu

.Popravek mora biti objavljen v taki obliki in na takem mestu, da ima njegova objava enako vrednost kot članek ali prispevek, na katerega se nanaša. Pri objavi popravka pa je seveda potrebno upoštevati zakonske omejitve. Namen objave popravka je namreč brezplačna objava popravka objavljenega obvestila, s katerim sta bila prizadeta pravica in interes posameznika.

V kolikor urednik v roku ne objavi vašega popravka imate možnost vložiti tožbo na povrnitev škode (v kolikor vam je bila s člankom le ta povzročena) ter nepremoženjske škode. Seveda pa je potrebno škodo ustrezno utemeljiti.Zakon o obligacijskih razmerjih v 183. členu govori o denarni odškodnini pravni osebi. Za okrnitev ugleda ali dobrega imena, prisodi sodišče pravni osebi pravično denarno odškodnino, neodvisno od povračila premoženjske škode, pa tudi če premoženjske škode ni, če spozna, da okoliščine primera to opravičujejo.

Želimo vam veliko uspeha in upamo, da ste zadovoljni z odgovori na vaše vprašanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share