temno

Služnost

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Pred dobrim letom sem od staršev podedoval zemljišče in stanovanjsko hišo v kateri živim že več, kot trideset let. Vstop v hišo in prizidek garaže pa je mogoč le preko sosedovega zemljišča, ki leži med občinsko potjo ter mojim zemljiščem ter je skoraj v celoti asvaltirano saj je to pot, ki jo sosed uporablja za dostop do hiše.

Težava se je pričela pojavljati, ko je sosed izrazil željo, da odstranim stopnice, ki vodijo na ostrešje garaže. To so tri kovinske stopnice, ki so na mojem zemljišču vendar dostop do njih, do garaže in do vhoda v samo hišo ni mogoč drugače kot preko spornega zemljišča. Ker nimam urejene služnosti me zanima kakšen je postopek in če pride do tožbe kakšen je možen izid ter koliko časa vse skupaj traja.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

ODGOVOR

Spoštovani,

če se s sosedom ne moreta sporazumno dogovoriti o služnosti in njenem vpisu v zemljiško knjigo, morate vložiti tožbo na ugotovitev služnosti. Izid bo odvisen od tega, ali boste dokazali svojo služnost, to je, da ste dejansko izvrševali služnost v dobri veri 10 let ali če ste dejansko izvrševal služnost dvajset let,lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če ste zlorabljali zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če ste služnost izvrševali s silo alizvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.Postopek je lahko končan na prvi stopnji že v enem letu, lahko pa se tudi zavleče, odvisno od številnih subjektivnih in objektivnih okoliščin. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share