temno

Mesečno izplačilo kot odškodnina

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, pred časom sem bila poškodovana v prometni nesreči. Poškodba je trajna. Oseba, ki je kriva za nesrečo mi v poravnavo ponuja enkratni znesek sicer precej visoke odpravnine, a glede na to, da je poškodba trajna, sama raje videla, da se mi odškodnina izplačuje mesečno, do konca življenja, ker bom zaradi poškodbe v življenju imela mesečne stroške. Ali je to možno?

ODGOVOR

Spoštovani!

Seveda je možno. Odškodnina se navadno izplača v obliki enkratnega zneska, a v primerih telesne poškodbe, okvare zdravja ali smrti oškodovanca ima odškodnina praviloma obliko denarne rente. Renta je lahko dosmrtna ali a določen čas, določi pa jo lahko sodišče (v primeru spora), kot tudi stranki sami v primeru sodne ali izvensodne poravnave. Bi vas pa izrecno opozorili, da navedeno velja le za odškodnino za omenjeno nepremoženjsko škodo in ne za premoženjsko (materialno) škodo, ki vam jo je ali vam jo še bo povzročil škodni dogodek (npr. stroške zdravljenja, stroške za bodočo oskrbo ipd.).


Denarna renta, prisojena kot odškodnina, se navadno izplačuje mesečno vnaprej, če sodišče ne določi kaj drugega oz se stranki ne dogovorita za drugačno izplačevanje. Ko je izplačevanje rente dogovorjeno ali določeno, imate kot upnica pravico zahtevati potrebno zavarovanje za izplačevanje, razen če glede na okoliščine primera to ne bi bilo opravičljivo. Če nasprotna stranka (dolžnik) ne bi dal zavarovanja, ki bi ga določilo sodišče, pa bi imeli pravico zahtevati, naj se vam namesto rente izplača enkratna vsota odškodnine. Ta bi se odmerila glede na višino rente in verjetno trajanje vašega življenja, z odbitkom ustreznih obresti.

Vsekakor pa tudi v primeru, če bi se dogovorili za izplačevanje odškodnine v obliki mesečne rente, ali če bi takšno izplačevanje določilo sodišče, lahko z iz resnih razlogov zahtevate da se vam namesto rente izplača enkratna vsota.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share