temno

Posedovanje droge

VPRAŠANJE

Sina in družbo še nekaj mladeničev so legitimirali in preiskali policisti. Obpregledu so pri sinu našli in zaplenili 0,5g marihuane. Po nekaj tednih je prejel Obvestilo o prekršku, v katerem s oga pozvali, da se v petih dneh pisno izjasni o odgovornosti.

V svojem odgovoru je navedel, da je kupil marihuano za svojo uporabo. Po tem je prejel odločbo, s katero so mu izrekli kazen  v višini 150 €. Ker ima možnost z ugovorom zaprositi za sodno varstvo,sprašujem:

Ali je posedovanje tako majhne količine droge, ki je bila namenjena le lastni uporabi, sploh kazniva.

Hvala za odgovor in lep pozdrav !

BM

ODGOVOR

Da, posedovanje tako majhne količine droge, četudi je namenjena zgolj za lastno uporabo, je nezakonito. Verjetno vas je zavedlo navajanje medijev pred časom, da posedovanje manjše količine drog ni več kaznivo dejanje. To ne pomeni, da je to legalno, ampak pomeni, da je za posedovanje majhne količine drog predpisana milejša kazen. Posedovanje torej ni kaznivo dejanje, ampak prekršek. 

Za prekršek pa so običajno predpisane nižje (denarne kazni). Tako je za omenjen prekršek posedovanja manjše količine drog predpisana kazen od 50 – 200 €. Se pa lahko še mileje kaznuje tisti storilec prekrška, ki ima pri sebi manjšo količino prepovedane droge, če prostovoljno vstopi v program zdravljenja prepovedanih drog ali socialno varstvene programe.

Višje kazni pa so predpisane s Kazenskim zakonikom, kjer je kot kaznivo dejanje označena neupravičena proizvodnja in promet z mamili. Za to je predpisana kazen od enega do desetih let zapora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share