temno

Neupravičen odvzem prostosti

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi me je ustavila policijska patrulja oz realno rečeno so se oni ustavili na kraju, kjer je bil parkiran osebni avtomobil, v katerem sva bila jaz in moj bratranec, avto je last slednjega. Bilo je zvečer, najin avto je bil parkiran na vidnem mestu, s prižganimi lučmi, na stranski cesti in zraven javne osvetlitve. Policista sta pristopila do vozila, me legitimirala kot voznika, izvedla alkotest, ki je bil pozitiven in na podlagi tega sta me odpeljala na PP ne glede na dejstvo, da nisem peljal vozila in torej nisem bil udeleženec v prometu in nisem nikogar ogrožal.

Zamima me torej, ali je takšno dejanje policista sploh upravičeno oz. zakonito (odvzem prostosti, obdolžilni predlog pri sodniku za prekrške). V protest ravnanju policistov nisem podpisal ničesar, sicer pa nisem imel zraven nobenega dokumenta.

V pričakovanju odgovora se vam lepo zahvaljujem.

ODGOVOR

V skladu s 132. členom ZVCP sme policist zaradi ugotovitve, ali ima udeleženec cestnega prometa v organizmu alkohol ali več alkohola, kot je dovoljeno, izvesti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola.Glede na dejstvo, da ste sedeli v mirujočem avtomobilu, niste bili udeleženi v prometu, zato tudi policist ni imel pravice pravne podlage za preverjanje alkoholiziranosti niti za odvzem prostosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share