temno

Kazen za neodstranjen avto po prometni nesreči

VPRAŠANJE

Oseba XY je stala pred rdečo lučjo v križišču. Voznico, ki je pripeljala iz ceste, ki je imela zeleno luč, pa je zaneslo v prednji konec avtomobila XY. Oseba XY je klicala policijo, za avtomobilom na neprometni cesti pa je postavila trikotnik. Čez pol ure je prišel policist in osebo XY opoziril, da je v prekršku in da naj umakne avto. Oseba XY mu je rekla, da je pustila avto tako, da bo policist videl da je voznica drugega avtomobila povzročila nesrečo. Policista je vprašal, če bo poslikal nesrečo. Policist je rekel, da naj kar sam poslika če hoče in da naj umakne avto. Oseba XY je poslikala in umaknila avto. Ko sta bial oba avtomobila umaknjena, je tudi policist poslikal avtomobila. Ko je spisal obrazce o nesreči, pa je osebi XY napisal kazen, ker ni odstranila avta s kraja nesreče. Kazen je 200 evrov, v 8 dneh polovična oz. čas pritožbe.Na kazenskem nalogu je policist narobe napisal dve stvari: napisal je napačno znamko avtomobila, namreč tistega ki je povzročil nesrečo in ni od osebe XY, ter napisal je napačno ime ceste na kateri se je zgodila prometna nesreča.Oseba XY je potem, ko je prišla domov, še enkrat poklicala na 113, zakaj je niso opozorili, da naj umakne avto s križišča. Pa so ji rekli, če je naredila izpit. Oseba XY je bila jasno pod stresom, saj se je nekdo zabil vanjo in je v dobri veri, da mora policist videti kako se je nesreča zgodila, pustila avto na cesti in označila s trikotnikom.

Kakšen nasvet imate? Ali plačati polovično kazen ALI pa napisati pritožbo in se sklicevati na stres po nesreči in na to, da je policist v kazenski nalog napisal napačno znamko avtomobila osebe XY in napačno ime ceste?

Najlepša hvala za odgovor.

Maja G.

ODGOVOR

Naše mnenje je, da je bolje plačati polovično kazen.Razlogov je več, vsekakor pa ima največjo težo dejstvo, da v primeru pritožbe na plačilni nalog pred sodnikom za prekrške še vedno velja, da ima izjava oz pričevanje uradne osebe (v tem primeru policista) večjo težo, kot pa izjava udeleženke v nesreči.

Tudi dejstva, da je policist napačno navedel znamko avtomobila in cesto, na kateri je bil storjen domnevni prekršek ne bodo pripomogla k temu, da bi se tehtnica pri odločanju nagnila na stran udeleženke XY.Povrhu vsega pa so vsi tovrstni pritožbeni postopki dolgotrajni in težko predvidljivi, sploh ker gre za napako, ki jo je storila uradna oseba. Povprečnine t.j. stroški teh postopkov pa so lahko na koncu znatno višji, kot pa polovična kazen. Tako po našem mnenju osebi XY ostaja le možnost moralnega zadoščenja tako, da na komandirja Policijske postaje, katere policist je obravnaval nesrečo in prekršek, naslovi pritožbo na delo oz. ukrepanje policista v tem konkretnem primeru, kot tudi na dežurnega na številki 113. Četudi je bila oseba XY v prekršku (kot trdi policist), so uslužbenci MNZ in Policije dolžni z njo ravnati spoštljivo in po pravilih dela v MNZ in Policiji. Je pa zopet res, da bo oseba XY tudi to težko dokazala, če nima prič ali drugih dokazov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share