temno

Pomoč prijateljev pri gradnji hiše

VPRAŠANJE

V lastni režiji si nameravam zgraditi hišo. Imam prijatelje, ki bi mi lahko pomagali pri gradnji, pa me zanima ali lahko na podlagi podjemne pogodbe, sklenjene med mano in vsakim od njih, opravljajo delo zidarja pri gradnji moje hiše? Zanima me tudi ali lahko drugi prijatelji, brez podjemne pogodbe, opravljajo pomožna dela na gradbišču, kot je mešanje betona, nosijo opeke zidarjem ter vozijo beton do zidarjev od mešalca?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Z vidika pravne veljavnosti dela po podjemni pogodbi ni nobenih ovir, da vaših prijateljev ne bi mogli proti plačilu angažirati za pomoč pri gradnji vaše hiše. Kljub temu pa izpostavljamo, da sama veljavnost podjemnih pogodb ne vpliva na upravne in dejanske zahteve, ki morajo biti v skladu z Gradbenim zakonom (Uradni list RS, št. 61/17 in 72/17 – popr.) izpolnjeni pri gradnji objektov (npr. pridobitev gradbenega dovoljenja, v kolikor je to potrebno, prijava začetka gradnje, ureditev gradbišča, izdaja uporabnega dovoljenja itd.). Zakon za osebe, ki so udeležene pri gradnji in ki izvajajo gradnjo, zahteva, da morajo izpolnjevati pogoje, določene v 14. členu. V kolikor torej vaši prijatelji ne izpolnjujejo teh pogojev, gradbenih del osebno ne morajo opravljati (šlo bi za prekršek).
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share