temno

Cena za izdajo energetske izkaznice

VPRAŠANJE

Prodajamo hišo (cca. 200 m2). Pred prodajo smo želeli urediti glede energetske izkaznice. Pri nekem pooblaščenem izdajatelju smo naročili izdelavo izkaznice. Čakali smo jo precej dolgo, ko pa smo jo le dobili, je izdajatelj zaračunal 650 EUR stroškov. To se nam zdi preveč. Ali obstajajo predpisane cene za izdelavo energetske izkaznice?

ODGOVOR

Predpis, ki določa zgornjo mejo cene izdelave energetske izkaznice je Uredba o določitvi najvišjih cen za energetske izkaznice. Uredba določa, da mora cena izdaje energetske izkaznice že vsebovati strošek izdelave energetske izkaznice in prispevek za izdajo energetske izkaznice. Za enostanovanjske stavbe (hiše) do 220 kvadratnih metrov je najvišja dopustna cena za izdajo energetske izkaznice 170 EUR in DDV, kar je precej manj od tega, kar vam je zaračunal izdajatelj.

Vendar pa to še ne pomeni, da vam je izdajatelj zaračunal previsok znesek, saj uredba dopušča, da se lahko cena izdaje energetske izkaznice poviša zaradi morebitnih potnih stroškov izdelovalca ali morebitnih stroškov nepopolne dokumentacije. Svetujemo, da specifikacijo stroška izdaje preverite pri izdajatelju. Zahtevate lahko, da vam vse nastale dejanske stroške ustrezno dokumentira in dokaže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share