temno

Izvršba na denarna sredstva

VPRAŠANJE

Imam firmo, ki je bila v sporu z dobaviteljem za plačilo za dobavo materiala. Dobavitelj nas je tožil in spor smo izgubili. Vložili smo tudi pritožbo, a je bila zavrnjena. Predvčerjašnjim smo zaradi izgubljene tožbe prejeli izvršbo, problm pa je ta, da so nam takoj zablokirali TRR. Ali je možno, glede na to, da sklep o izvršbi še ni pravnomočen. Takoj po prejemu sklepa smo namreč vložili ugovor. Račun imamo blokiran, kar nam otežuje poslovanje.

ODGOVOR

Spoštovani!

Ker gre v vaši zadevi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova – pravnomočne in izvršljive sodne odločbe, gre pa tudi za izvršbo na denarna sredstva pri organizaciji za plačilni promet v gospodarski zadevi (obe stranki postopka sta namreč gospodarska subjekta), je blokada računa še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi dopustna. To je upniku oz. člena organizaciji za plačilni promet omogočeno po prvem odstavku 150. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 3/07).

Kot rešitev, da sprostite blokado računa, imate poleg vložitve ugovora na voljo tudi možnost vložitve zahteve za razveljavitev potrdila o pravnomočnosti in izvršljivosti sodbe (če bi v konkretnem primeru morda ta bila upravičena) ali vložitve izrednega pravnega sredstva zoper sodbo, ter hkrati podaje predloga za odlog izvršbe. Mora pa biti ob tem izpolnjena tudi zakonsko predpisana pogoja za odobritev odloga, saj sodišče popolnoma ali deloma odloži izvršbo le, če dolžnik izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo ter da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku.
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share