Problemi z ZPIZ

VPRAŠANJE

Zavarovanec:

leta 2004 ustanovi s.p. kot dopolnilna dejavnost. Sicer je zaposlen.Leta 2005 izpolnjuje pogoje za upokojitev (40 let del. dobe, 59 let starost). Ob upokojitvi ne obvesti ZPIZ o obstoju dopolnilne dejavnosti.V letu 2010 ZPIZ ugotovi, da ima zavarovanec lastnost zavarovanca iz naslova opravljanja samostojne pridobitne dejavnosti od dneva upokojitve dalje (= 1. odločba). Zavarovanec se na odločbo ne pritoži.

Sledi odločba o ustavitvi izplačevanja pokojnine od dneva upokojitve dalje (=2. odločba).Zavarovanec se pritoži na 2. odločbo (v roku za pritožbo) in na 1. odločbo (rok zamujen). Pri ugovoru se sklicuje na 1. odstavek 18. člena Zakona o PIZ in predloži podatke o doseženih dobičkih iz dejavnosti od leta 2004 do 2009 – dobički so razen enega leta vsi daleč pod kriterijem iz 1. odstavka 18. člena.Obe pritožbi sta bili zavrnjeni, na 1. odločbo zaradi zamujenega roka, na 2. pa zato, ker je le posledica 1. odločbe. Dodatno je ZPIZ pojasnil, da zavarovanec ne izpoljnjuje pogojev iz 1. odstavka 18. člena.Na obe zavrnitveni odločbi se lahko zavarovanec pritoži v 30 dneh na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Zaradi (posledično) težke finančne situacije sprašujem, ali obstaja možnost pozitivne rešitve pritožbe in na kaj naj se zavarovanec sklicuje v pritožbi. Ker stroški za odvetnika bi bili v primeru izgube tožbe le še dodatno breme.

Hvala

ODGOVOR

Vsebina je na voljo le naročnikom.

✔ Registrirajte se za 3 dnevni BREZPLAČNI DOSTOP
(brez obveznosti in kartice)

✔ AKCIJA mesečni dostop samo 9,99 EUR 6,95 EUR.


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki