temno

Kako zapreti firmo in se prijaviti na zavod za brezposelne?

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Sem zaposlena kot direktor v d.o.o. katerega lastnik je moj mož, ki je upokojen. Ker podjetje že dve leti posluje z izgubo ga mora lastnik zapreti. Podjetje ima poravnane vse obveznosti do dobaviteljev, do države in plačane vse prispevke. Firma ima odprte samo terjatve do kupcev. Sprašujem kako lahko mož zapre firmo in mene prijavi na zavodu za brezposelne ? Jaz sem v podjetju zaposlena 11 let in imam skupaj 26 let delovne dobe, stara pa sem 57 let. Pred 11 leti sem že bila na zavodu 6 mesecev in sem prejemala nadomestilo. Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani!

Ker ima družba vašega moža vse dolgove poravnane, je najprimernejši način zaprtja družbe t.i. postopek prenehanja družbe po skrajšanem postopku.

Vaš mož kot lastnik naj predlaga registrskemu organu izbris družbe iz registra brez likvidacije, predlogu pa mora priložiti sklep o prenehanju po skrajšanem postopku ter notarsko overjeno izjavo, da so poplačane vse obveznosti družbe, da so urejena vsa razmerja z delavci in da prevzema obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe (registrski organ (sodišče) sicer lahko zahteva tudi dodatna dokazila o resničnosti omenjene izjave, za prevzeto obveznost plačila dolgov pa tudi druge oblike zavarovanja).

V kolikor vsi dolgovi družbe res še niso poravnani, bodo morebitni upniki v enem letu po objavi izbrisa družbe iz registra imeli pravico uveljavljati svoje terjatve neposredno do vašega moža.

Registrski organ bo izdal in objavil sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku, na katerega bodo upniki in pristojni državni organi imeli pravico vložiti ugovor v 15 dneh od dneva objave. Če ugovor ni vložen ali če ga registrski organ zavrne, izda sklep o izbrisu družbe iz registra in ga objavi. Proti temu sklepu je dovoljena pritožba v 15 dneh od dneva objave.

Ker bo družba prenehala, tudi ne bo več zmožna terjati poplačila svojih terjatev do kupcev. Zato priporočamo, da pred podajo predloga za prenehanje, družba poskusi priti do poplačila teh terjatev.

 

Kar se tiče vas kot delavke družbe, bo z dnem prenehanja družbe prenehal tudi vaše delovno razmerje. Poprej mora družba jasno poravnati vse kar izhaja iz delovnega razmerja.

Prijavo prenehanja delovnega razmerja in prijavo v evidenco brezposelnih na zavodu za zaposlovanje lahko (še) kot delavka družbe in nato kot brezposelna oseba uredite sami. Sicer se morate, v kolikor želite prejemati nadomestilo za brezposelnost, v evidenco brezposelnih prijaviti v 30-ih dneh od prenehanja delovnega razmerja. Za prijavo v evidenco in pridobitev pravice do nadomestila morate zavodu predložiti priloženi obrazec, pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o povprečni prejeti plači, ki ste jo prejemali v zadnjih 8 mesecih pred nastankom brezposelnosti. Glede na podatke o vaši pretekli delovni dobi in zaposlitvi, boste upravičeni do denarnega nadomestila v trajanju 6-ih mesecev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share