temno

Problemi z ZPIZ

VPRAŠANJE

Zavarovanec:

leta 2004 ustanovi s.p. kot dopolnilna dejavnost. Sicer je zaposlen.Leta 2005 izpolnjuje pogoje za upokojitev (40 let del. dobe, 59 let starost). Ob upokojitvi ne obvesti ZPIZ o obstoju dopolnilne dejavnosti.V letu 2010 ZPIZ ugotovi, da ima zavarovanec lastnost zavarovanca iz naslova opravljanja samostojne pridobitne dejavnosti od dneva upokojitve dalje (= 1. odločba). Zavarovanec se na odločbo ne pritoži.

Sledi odločba o ustavitvi izplačevanja pokojnine od dneva upokojitve dalje (=2. odločba).Zavarovanec se pritoži na 2. odločbo (v roku za pritožbo) in na 1. odločbo (rok zamujen). Pri ugovoru se sklicuje na 1. odstavek 18. člena Zakona o PIZ in predloži podatke o doseženih dobičkih iz dejavnosti od leta 2004 do 2009 – dobički so razen enega leta vsi daleč pod kriterijem iz 1. odstavka 18. člena.Obe pritožbi sta bili zavrnjeni, na 1. odločbo zaradi zamujenega roka, na 2. pa zato, ker je le posledica 1. odločbe. Dodatno je ZPIZ pojasnil, da zavarovanec ne izpoljnjuje pogojev iz 1. odstavka 18. člena.Na obe zavrnitveni odločbi se lahko zavarovanec pritoži v 30 dneh na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Zaradi (posledično) težke finančne situacije sprašujem, ali obstaja možnost pozitivne rešitve pritožbe in na kaj naj se zavarovanec sklicuje v pritožbi. Ker stroški za odvetnika bi bili v primeru izgube tožbe le še dodatno breme.

Hvala

ODGOVOR

Spoštovani,

glede na razpoložljive podatke, katere ste nam posredovali, vam podajamo naslednje mnenje.V letu 2010 ste pridobili dve odločbi od SPIZ-a. Na prvo se niste pritožili – razlogov za takšno odločitev ne navajate oz. ste se pritožili po izteku roka. Na drugo odločbo ste se sicer pritožili, vendar so vam jo zavrnili – vsaj tako navajate.

Glede na to, da razpolagamo samo z vašimi podatki in ne vidimo celotnega izreka, vam bomo v nadaljevanju na kratko obrazložili, kaj pomeni, če vam odločbo zavrnejo in kaj če zavržejo.

Torej, če so vam odločbo zavrgli zaradi zamujenih rokov, menimo da v kolikor lahko dokažete, da ta rok dejansko ni bil zamujen oz. da obstajajo za zamudo opravičljivi razlogi (predlog za vrnitev v prejšnje stanje), je smiselno vložiti tožbo na delovno in socialno sodišče v Ljubljani. V primeru uspeha, bi moral prvostopenjski organ ponovno odločati – tudi v vsebinskem smislu.V kolikor vam je odločba zavrnjena (torej iz vsebinskih razlogov), čeprav dvomimo, saj menimo, da je bila zavržena ker ste zamudili rok in so vam samo v obrazložitvi pojasnili, da poleg tega, da ste zamudili rok za pritožbo, tudi ne izpolnjujete pogojev iz 18. člena ZPIZ -a, imate seveda možnost v roku vložiti tožbo na delovno in socialno sodišče, ki bi odločilo, ali je prvostopenjski organ pravilno zavrnil vašo pritožbo ali ne. Na kaj natančno se v tožbi sklicujte, vam ne moremo navesti, saj ne razpolagamo z listinami, vendar smiselno enako kot ste se v pritožbi, potrebno je le bolje argumentirati dokaze v vašo korist ter natančno navesti zakaj je prvostopenjska odločba napačna -torej spodbijati odločbo.

Želimo vam veliko sreče in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share