temno

Dedovanje po razvezi

VPRAŠANJE

Z bivšim partnerjem sva bila v izvenzakonski skupnosti 12 let,jaz pa sem po mamini smrti podedovala 1/4 hiše in med tem ko sva bila z bivšim partnerjem skupaj sem jaz ta moj delež prodala! takrat sem za to dobila 82 000 mark s tem denarjem sva najprej skupaj kupila stanovanje in zraven sva dobila še kredit za mlade družine! Nato pa sva to stanovanje prodala in kupila z tem denarjem hišo v srbiji v smederevski palanki vendar ne z celotnim zneskom ker polovico za hišo je prispeval bivši tast! Ker seveda nismo šli živet v srbijo zaradi konfliktov z bivšim tastom sva bila primorana vzeti stanovanje v sloveniji v najem in z ostalim denarjem kar ga je ostalo sva kupila opremo za najemniško stanovanje!

Sedaj pa mene zanima kako bi jaz karkoli lahko iztržila od tega mojega dedovanja nazaj ker hišo v srbiji uživata njegova mama in njegov očim v tem najemniškem satnovanju kjer je vsa ta nova oprema kupljena z mojim dedovanjem pa živi on tako da jaz sem ostala brez nič??

lepo bi vas prosila da mi pomagate ker sem v hudi stiski in nimam niti za preživetje!! poleg tega mi je še sodno odvzel otroke in moram plačevati še 200 evrov alimentov kar je z mojo plačo nemogoče!

najlepša hvala za pomoč!!! prosila bi vas za čimprejšnji odgovor! še enkrat najlepša hvala!!

ODGOVOR

Vsekakor lahko zahtevate vračilo sredstev. Od 82.000 DM dalje. Iz napisanega sicer ni razvidno, kdo je najel in odplačeval kredit za stanovanje, a če ste ga vi sami ali le delno, se lahko zahtevku za 82.000 DM prišteje še od vas odplačani kredit.

Vse to je le osnova, bolj važno je, za koliko sta potem to stanovanje prodala in koliko je kdo v nakup le-tega vložil.

To bi bila končna osnova za terjatev do vašega bivšega partnerja, ki je verjetno v Srbiji vpisan kot lastnik. Če ni, je potem to osnova za tožbo do bivšega tasta. Opominjamo pa vas, da je lahko v tem primeru potopek dolgotrajen, mućen in z zelo nesigurnim izidom, saj gre za sojenje v drugi državi.Nemara bi bilo celo bolje, da najprej sprožite postopek pred našim sodiščem in šele na osnovi sodbe našega sodišča nadaljujete postopek pred srbskim sodiščem s srbskim odvetnikom.

Drugi del terjatve pa se nanaša na vlaganje v premičnine v najeto stanovanje v času izvenzakonske skupnosti. Tudi ta vlaganja so izterljiva.

Opozarjamo pa vas, da brez verodostojnih listin (od sklepa o dedovanju, kupoprodajne pogodbe za ¼ hiše, nakupne pogodbe za stanovanje, prodajne pogodbe za stanovanje, kupne pogodbe za hišo v Srbiji, računov, bančnih izpiskov, itd.) ter morebitnih verodostojnih prič  ne boste dosegli veliko. Ne pred našim, še manj pa pred srbskim sodiščem.

Svetujemo vam obisk odvetnika, kateremu predložite čim več listin in dokazov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share