temno

Kdaj se izvenzakonska zveza preneha

VPRAŠANJE

Spoštovani, zanima me kdaj se izvenzakoska zveza preneha. Z (bivšo) partnerico sicer še živiva skupaj, a ne želia več biti izvenzakonska partnerja.

 

ODGOVOR

Spoštovani!

Izvenzakonska skupnost obstaja, dokler so prisotni pogoji, ki so potrebni tudi za veljavnost zakonske zveze med tema dvema osebama. Za veljavnost pa tudi ne smejo obstajati razlogi, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med tema osebama neveljavna. Iti mora torej  za življenjsko skupnost med moškim in žensko (sodna praksa to dopolnjuje z zahtevo, da mora iti za medsebojno čustveno navezanost, kot pri možu in ženi, za ekonomsko skupnost, praviloma pa tudi za skupno prebivanje in gospodinjstvo). Življenjska skupnost mora biti takšna, da partnerja tudi navzven delujeta kot mož in žena, skupnost pa mora trajati dalj časa.

Izvenzakonska skupnost sicer lahko preneha kadarkoli, že na podlagi volje kateregakoli od partnerjev. V tem primeru namreč ni več izpolnjen element življenjske skupnosti, pri kateri mora (po sodni praksi) biti prisotna tudi medsebojna čustvena navezanost. Če se katerikoli od partnerjev odloči, da se izvenzakonska skupnost prekine, ta ne ostaja več.

 
 
 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share