temno

Ali lahko zahtevam preživnino za nazaj?

VPRAŠANJE

Pozdravljeni. Star sem 25 let, študij pa sem opustil pri 21-ih. Starša sta ločena. Že od rojstva živim pri mami. Oče bi zame moral plačevati preživnino, pa tega ni nikdar počel.

Zanima me, ali lahko od očeta zahtevam, da mi izplača vse preživnine za nazaj?

ODGOVOR

Spoštovani!

Pri vašem vprašanju gre za problem zastaranja. Sama pravica do preživnine nikdar ne zastara, zastarajo pa lahko posamezni obroki preživnine, v kolikor ti ostanejo neizplačani.

Obroki preživnine, katere bi vam oče moral plačevati, pa vam jih ni, predstavljajo občasne terjatve, s katerimi se črpa pravica do preživnine. Obligacijski zakonik (Ur. l. RS, št. 83/2001 in nad.) v 347. členu določa, da terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih, zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve.

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti oz. najdlje do 26. leta starosti, če se ti redno šolajo (četudi vpisani na izredni študij). Študij ste prekinili pri 21. letih, torej vam je bil oče dolžan plačevati preživnino do vašega 21. leta starosti. Zadnji preživninski obrok je torej zapadel v plačilo pred več kot tremi leti, kar pomeni, da je zastaralni rok, v katerem bi lahko od očeta preživnino sodno izterjali, žal že potekel.

Vendarle pa obstaja možnost, da dobite preživnino izplačano in sicer preko kazenskega postopka. Izmikanje plačevanju preživnine namreč predstavlja kaznivo dejanje. V kolikor bi bil vaš oče spoznan za krivega izmikanja plačevanju preživnine, bi mu lahko sodišče izreklo pogojno obsodbo, v kateri bi mu naložilo izplačilo preživnine za nazaj. Svetujemo torej, da očeta seznanite s tem dejstvom, ter mu predlagate, naj vam vso ali vsaj del preživnine za nazaj prostovoljno izplača. Če na to ne bo pristal, imate možnost vložiti kazensko ovadbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share