temno

Preživnina za Dvojčici

VPRAŠANJE

Prosim vas za pravni nasvet ,ki ga nujno potrebujem.

Zivim s svojima hcerkama ( dvojcici , ki bosta 22.02. stari 2 leti ) v Avstriji.08.08.08 sem se porocila v avstiji z Avstrijskim drzavljanom, ki pa NI OCE dvojcic .Bio . oce dvojcic , ki je tudi avstrijs. drzavljan zahteve ureditev stikov v Sloveniji- prisotno sodisce Murska Sobota. Jaz pa sem vlozila zahtevek za ureditev prezivnine v Avstriji, kjer sedaj tudi vsi skupaj zivimo s stalnim prebivaliscem.

Kako se lahko oce sklicuje , da bo placal prezivnino od roj. deklic do selitve v Avs . s stalnim prebivaliscem( se pravi od 22.02.07- 01.07.08 ) po Slo zakonu od 01.07.08-naprej ga naj tozim v Avstriji na sodiscu.V poletju , ko sem bila tako obupana sem se povezala z ministerstvom za delo in druzino v Ljubljani in ti so mi poslali e- posto v kateri je pisalo , da po Zakonu o mednarodnem zasebnem pravu in postopku po 42. clen ki ureja razmerja med starsi in otroci se stvari-zadeve predajo in veljajo po zakonu v katerem imama vsi stalno prebivalisce.Kako je sedaj Z obracunom prezivnine??V Avstriji jo dobimo za 3 leta nazaj- jo lahko jaz zahtevam_ kako je to v Slo? In kateri zakon sedaj velja res za nas , v nasem primeru???

Lep pozdrav in v naprej hvala za vas trud in odgovor

ODGOVOR

V Republiki Sloveniji pravica do preživnine ne zastara (plačuje se namreč vnaprej), v 5 letnem roku pa zastara (podobno kot v Avstriji) pravica matere zahtevati povračilo stroškov, ki jih je starš, ki z otrokom živi, plačal namesto drugega starša, ki z otrokom ne živi.Glede uporabe prava pa bi potrebovali informacijo o državljanstvu vseh udeleženih in o njihovih stalnih prebivališčih. Drugo bistveno vprašanje pa je vprašanje pristojnosti slovenskega sodišča.

Za odgovor na ta del pa morate navesti stalno prebivališče otrok, starost otrok in ponovno državljanstva vseh udeleženih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share