temno

Pravica do nujnega deleža

VPRAŠANJE

Dedek je pred dobrimi 19 leti z darilno pogodbo v celoti zapustil manjšo kmetijo (cca. 5 ha) sinu (v nadaljevanju OSEBA 1). OSEBA 1 je živela v neposredni bližini dedka in skrbela zanj še dve leti do njegove smrti. OSEBA 1 je imela še dva brata in sestro (mojo mamo), ki so v mladosti prav tako delali na kmetiji, naša družina pa je občasno še kasneje (do smrti starih staršev) večkrat pomagala na kmetiji pri večjih opravilih.

Po dedkovi smrti je bila zapuščinska obravnava, na kateri je sodišče izdalo sklep s sledečo vsebino: Zapuščinska obravnava se ne opravi. Sklep izide pismeno. Spodaj na listu pa je sodnica še na roke dopisala: …(ime prvega brata, … (ime drugega brata), … (ime moje mame) odklonijo podpis zapisnika, ker niso dobili niti nujnih dednih deležov. Z OSEBO 1 se takrat tudi nikakor ni dalo dogovoriti, kakšne nujne deleže bi jim izplačal, ker je bila z vsemi skregana. OSEBA 1 je konec lanskega leta umrla. Kmetijo bodo v kratkem podedovali žena od OSEBE 1 in trije otroci. Imam sledeča vprašanja:

1. A je glede na darilno pogodbo, ki je bila sklenjena med OSEBO 1 in dedkom, mama upravičena, da zakonito deduje 1/4 kmetije ali ima samo pravico do nujnega deleža (1/8)?

2. A je že prepozno, če mama šele sedaj zahteva, da se ji izplača nujni delež?

3. V kakšni obliki je zapustnik po OSEBI 1 dolžan izplačati nujni delež mami, če je kmetija zaščitena oz. nezaščitena?

4. Kakšni so maksimalni časovni roki za izplačilo nujnega deleža, če sodišče ugotovi, da je mama upravičena do nujnega deleža?

5. Kako je najbolj enostavno in najceneje oceniti vrednost kmetije?

6. Kje se da na podlagi parcelnih št. izvedeti ali je kmetija zaščitena ali ne?

ODGOVOR

Odgovor je na voljo le naročnikom.

✔ Neomejen dostop do vseh vsebin.

✔ MESEČNI DOSTOP SAMO 9,99 EUR


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share