temno

Možnosti razdružitve nepremičnine

VPRAŠANJE

Z očetom sva solastnika hiše, vsak do 1/2 – kot je vpisano v zemljiški knjigi. V hiši stanujemo oče s svojo partnerko in svojo hčero, mojo polsestro (16 let), ter jaz sam. Oče je brez moje vednosti leta 2000 podaril moji polsestri stanovanje v LJ, ki ga sedaj oddaja. To sem zvedel leta 2007.Njegova partnerka ima prav tako 2 stanovanji v LJ, kjer enega oddaja, ena pa ima v lasti in v njem prebiva približno 1 do 2 dni na teden. Sicer živi recimo 5 do 6 dni na teden pri nas.Očetu sem predlagal menjavo za eno od stanovanj za mojo polovico, vendar se ni strinjal in vložil zahtevo na sodišču za razdružitev nepremičnine.Naša hiša ima eno kuhinjo in eno kopalnico, dnevno sobo in še 4 sobe, je pa možnost dograditve mansarde v še en bivalni del. Trenutno je popolnoma neizdelana in stroški po oceni cenilca bi bili vsaj 60.000 EUR za izdelavo stanovanja.Zanima me:

1. Ali lahko sodišče obema strankama (ali samo eni) naloži vlaganje v ta zgornji del, da se bo hiša lahko funkcionalno razdelila?

2. Ali lahko sodišče razdeli hišo in določi deleže kljub temu, da ni vsaj dveh kuhinj ali kopalnic?

3. Kaj mi predlagate naj predlagam sodišču in kakšna je po vašem mnenju najbolj verjetna odločitev sodišča?

Hvala.

ODGOVOR

Pri delitvi solastnine sodišče upošteva ali je mogoča delitev stvari v naravi. Sodišče določi cenilca, ki oceni vrednost nepremičnine in možnost delitve le-te v naravi v skladu s solastniškimi deleži. Sodišče odloča po stanju stvari v času delitve in zato ne more naložiti solastnikom, da vlagajo v nepremičnino.

V vašem primeru bi lahko sodišče odločilo, da pripade vsakemu solastniku ena etaža, s tem da mora drugi solastnik izplačati razliko v vrednosti. V kolikor takšna delitev glede na mnenje cenilca ne bi bila možna, potem sodišče odloči, da se stvar proda in razdeli kupnina, ali pa na predlog enega solastnika odloči, da stvar v celoti pripade njemu, če izplača druge solastnike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share