temno

Ali je obrekovanje po Facebooku kaznivo

VPRAŠANJE

Spoštovani! Sem žrtev obrekovanja po Facebooku. Slišala sem, da če je obrekovanje objavljeno na spletnih straneh, to  težje kaznivo dejanje. Ali to velja in kako je to s objavo na Facebooku?

ODGOVOR

Spoštovani!

Drži, kot pravite, da je za kaznivo dejanje obrekovanja (159. člen Kazenskega zakonika-1 (Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo, 6/16 – popr., 54/15, 38/16 in 27/17; v nadaljevanju: KZ-1)) določena kvalificirana oblika, če so dejanja storjena z objavo na socialnem omrežju Facebook. Z novelo KZ-1B, ki je stopila v veljavo 15. 5. 2012, je odpadel vsak dvom ali med "druga" sredstva javnega obveščanja spada tudi svetovni splet (internet).

Z navedeno novelo so se kazniva dejanja, storjena preko svetovnega spleta, izločila iz splošne določbe v okviru zakonskega merila "drugih" sredstev javnega obveščanja, in izrecno uvrstila med posebej navedene klasične tiskane in elektronske medije (poleg tiska, radia, televizije). Del svetovnega spleta so socialna omrežja, in eno od socialnih omrežij je Facebook.

Zlasti pa je pri objavi na Facebooku pomembno, ali je oseba ki je objavila obrekovanje, član z odprtim profilom ali ne – ali je torej objava javno dostopna. V kolikor gre za objavo, ki je dostopna širši javnosti, obstaja podlaga za pravno opredelitev tega kaznivega dejanja po strožji kvalifikaciji, velja pa tudi, da o kaznivih dejanjih zoper čast in dobro ime, storjenih na spletnih straneh sodijo okrožna sodišča. 

 

1 komentar
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share