temno

Razveljavljeni javni razpis

VPRAŠANJE

Smo neprofitna organizacija. Letos marca smo se prijavili na javne občinske razpise in jih 5 tudi dobili odobrenih in potrjenih s sklepi v mesecu aprilu. Maja smo dobili v podpis pogodbe, jih podpisali in poslali nazaj na družbene dejavnosti, kjer bi jih moral podpisati še župan.

Tu pa se je ustavilo. 12.junija smo dobili odgovor – sklep razpisne komisije, da je celoten razpis razveljavljen zaradi ugotovljenih določenih nepravilnosti pri poročilih in izvedbi lanskega razpisa, netransparentni porabi sredstev,…. in v Uradnem listu in na spletnih straneh občine je bil istega dne že objavljen nov razpis s popolnoma drugo vsebino in možnostjo prijave pri 3 projektih (pri prejšnjih ni bilo omejitve).Problem pa je naslednji :

Projekti, s katerimi smo se prijavili, so projekti, ki so vezani na obšolsko dejavnosti otrok v OŠ in s tem na šolski koledar . Do sklepa 12.6. so bili ti 4 projekti že v celoti izvedeni (delo v šoli se zaključi 24.6.) in poročila poslana na občino.Tako smo ostali brez že s sklepom odobrenih sredstev, izvedli pa vse dejavnosti,…Pri novem razpisu se nimamo niti možnosti prijaviti z že izvedenimi projekti. Kaj storiti? Kdo bo kril stroške, ki smo jih imeli z nakupom bralnih značk za osnovnošolce, z organizacijo občinskih tekmovanj v Veseli šoli, z organizacijo prireditev za Evropo v šoli, Otroške parlamente,…V vse 4 projekte je vloženo celoletno delo (po šolskem koledarju).Zaradi tega izpada sredstev, ki bi jih morali že imeti nakazana (14.000 eurov), je ogrožen obstoj organizacije, edina zaposlena pa bo morala delo opravljati kot prostovoljka.

Vljudno prosimo za vaše mnenje, kaj naj naredimo.

Hvala!

ODGOVOR

1. Iz vaših navedb ni razvidno, kdo je pravzaprav sprožil postopek razveljavitve javnega razpisa. Župan? Razpisna komisija sama? Oddelek družbenih dejavnosti?

2. To, da je razpis razveljavljen na podlagi nepravilnosti iz lanskoletnega razpisa, je napaka organa (župana, komisije..), ki je takšen sklep izdal. Nepravilnosti lanskega razpisa bi moral pristojni organ (v tem primeru oddelek za družbene dejavnosti občine) ugotavljati v izvajanju lanskega razpisa in če bi ugotovil konkretne nepravilnosti katerega od izbranih izvajalcev, tudi ukrepati (vračilo sredstev, tožba, ipd.).

3. Ni tudi razvidno ali je nepravilnosti (po mnenju družbenih dejavnosti in komisije) zakrivilo vaše društvo ali več njih ali celo Oddelek druž. dejavnosti sam. Če bi bile nepravilnosti ugotovljene s pravnomočnim sklepom npr. pri vas, bi imel oddelek druz.dejavnosti kot tudi razpisna komisija razlog, da vas v letošnjem razpisu izločijo.

4. Ko ste sprejeli sklep o razveljavitvi razpisa za leto 2008, ste z njim dobili tudi Pravni pouk, t.j. kje in do kdaj se lahko pritožite na ta sklep. Ta rok boste morali upoštevati, saj boste v nasprotnem primeru lahko vložili le tožbo na Upravno sodišče, kjer pa so postopki dolgotrajni. V tem slednjem primeru vam svetujemo, da najamete odvetnika, ki ima izkušnje na Upravnem področju ! Če pravnega pouka omenjeni sklep ni vseboval, je izdajatelj storil napako, s katero lahko zahtevate razveljavitev tega sklepa. Problem je le, da oni to lahko storijo in izdajo nov sklep s pravnim poukom….

5. Ni pa nam jasno, zakaj se ne morete na ta razpis prijaviti s projekti, ki so že izvedeni, saj je razpis za leto 2008 in če ste jih izvajali v tem letu, jih komisija ne more zavreči kot neutemeljene. Drugače je, če imate več kot tri projekte. V tem primeru se boste morali sami odločiti kateri projekti so bolj pomembni, saj je občina z novim razpisom verjetno oklestila sredstva za te namene, da pa bi se izognila javni kritiki-to se dogaja povsod v Javni upravi-pa zožila razpisne pogoje. Pri tem obstaja le vprašanje, če pristojni z novim razpisom in nižjimi sredstvi nemara niso kršili proračunski akt občinskega sveta, ki je za te dejavnosti verjetno namenil sredstva, ki so bila predmet razveljavljenega razpisa.

6. Obstaja pa še možnost dogovora z občino, konkretno z županom, v katerega pristojnosti je tudi sklepanje direktnih pogodb, vendar v manjših zneskih (statut občine določa višino sredstev teh poslov). Župan namreč lahko oceni, da so določeni projekti nujni za občino in njene občane in jih na ta način občina tudi izvede.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share