temno

Prevzem solastništva v podjetju

VPRAŠANJE

Mož je solastnik podjetja v višini 75 %. Drugi solastnik je podjetje samo. Rada bi prevzela od moža 40% delež. Zanima me, ali ga moram odkupit, ali je dovolj, da mi tak delež podari z darilno pogodbo.

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Za pridobitev lastništva poslovnega deleža od moža bi bili primerni tako kupoprodajna kot darilna pogodba. Opozarjamo pa na davčni vidik poslov, saj pri prvi obliki pogodbe lahko obstaja obveznost plačila kapitalskega dobička s strani vašega moža (če je npr. do svojega poslovnega deleža tudi on prišel z nakupom), medtem ko pri drugi obliki te nevarnosti ni. Razlika pa je v plačilu kupnine (ta ne sme biti le navidezna).
 
V kolikor nameravata kasneje skupaj nadaljevati dejavnost, pa priporočamo, da za ta namen skleneta družbeno pogodbo, pogodbo o delu ali drugo tovrstno pogodbo, ki bi uredilo vajino konkretno premoženjsko razmerje za obravnavanje premoženjskih vprašanj iz dejavnosti podjetja. V nasprotnem primeru se bodo namreč za razreševanje teh vprašanj uporabila pravila zakonitega premoženjskega režima.
 
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share