temno

Pred upokojitvijo na daljšo bolniško

VPRAŠANJE

Stara sem 57 let in sem pred upokojitvijo. Do upokojitve mi manjka še 13 mesecev. Ali mi delodajalec lahko odpove delovno razmerja v primeru daljše bolniške odsotnosti?
 
Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Ker glede časovne dobe, ki vas loči do upokojitve, že izpolnjujete pogoje določene v 114. členu Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US in 22/19 – ZPosS), za vas velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo delovnega razmerja. Navedena določba namreč delodajalcu prepoveduje brez predhodnega delavčevega pisnega soglasja odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga, če delavcu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka manj kot pet let pokojninske dobe. Delavec to varstvo uživa dokler ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Izjemoma to varstvo ne velja, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino, če je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu, nadalje v primeru, da delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ali v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca (likvidacija, stečaj).
 
Varstvo pred prenehanjem delovnega razmerja iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnost pa velja tudi splošno za vse delavce v bolniškem staležu, četudi je delavcu, ki je z dela odsoten zaradi bolniškega staleža takšna odpoved delovnega razmerja podana, preneha delovno razmerje šele z dnem, ko se delavec vrne (ali bi se moral vrniti) na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka. Tudi za to varstvo pred preneha jem delovnega razmerja pa velja zadnja od zgoraj navedenih izjem, saj varstvo ne velja v primeru uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.
 
V primeru torej, da v vašem primeru ne obstaja nobena od zgoraj navedenih izjem od varstev pred prenehanjem delovnega razmerja, sami pa tudi ne podate soglasja k prekinitvi delovnega razmerja, hkrati pa ste še v bolniškem staležu, vam delodajalec ne sme podati odpovedi delovnega razmerja niti iz poslovnega razloga, niti iz razloga nesposobnosti. Lahko pa vam poda redno odpoved delovnega razmerja iz krivdnega razloga ali poda izredno odpoved delovnega razmerja.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share