temno

Delodajalec zamuja s plačilom plače

VPRAŠANJE

Pozdravljeni! Delodajalec (d.o.o.) mi že mesece zamuja z izplačili plače. Ali ga lahko pahnem v stečaj?

ODGOVOR

Spoštovani!

Kot zaposleni oz. delodajalčev upnik iz naslova delovnega razmerja vsekakor lahko predlagate njegov stečaj, v kolikor na strani delodajalca obstaja insolventnost.  Insoventnost, vezana na pogoje v zvzi s plačevanjem obveznosti iz delovnega razmerja je na strani delodajalca podana:

če za več kot dva meseca zamuja s plačilom plač do višine minimalne plače ali
če za več kot tri mesece zamuja s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati s plačilom plač delavcem, in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka.

V kolikor je kateri od zgoraj navedenih pogojev podan v vaši konkretni situaciji, lahko zoper delodajalca vložite predlog a stečaj, vendarle pa imate pred vložitvijo predloga za stečaj na voljo tudi možnost vložitve tožbe zoper delodajalca ali (v primeru, da za neizplačane plače posedujete obračune plač, ki štejejo za verodostojno listino) vložitve neposredne izvršbe.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share