temno

Odpoved delovne pogodbe za določen čas

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, imam sklenjeno pogodbo za določen čas, eno leto in poskusno dobo treh mesecev. Poskusno dobo sem uspešno opravil in se pogodba izvaja naprej. Včeraj pa sem od direktorja prejel obvestilo, da namerava moje delovno mesto ukiniti. Zanima me, kako naj od reagiram. Konec leta bom tudi napolnil starost 55 let – ali to to kaj vpliva na odpoved?

ODGOVOR

Spoštovani!

Pogodba sklenjena za določen prenehala s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, med tem časom pa vam delodajalec (če za to obstajajo razlogi) lahko poda tudi odpoved delovnega razmerja. Predvidevamo, da gre v vašem primeru za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Pri tem mora delodajalec upoštevati odpovedni rok, kot je naveden v pogodbi o zaposlitvi in ki ne sme biti krajši od 30 dni, obstajati pa mora tudi utemeljen (poslovni) razlog za redno odpoved (npr. prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca). O nameravani redni odpovedi iz poslovnega razloga vas je delodajalec tudi že pisno obvestil, kar je njegova obveza. Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi vam bo morala biti izdana v pisni obliki, v njej pa mora delodajalec pisno obrazložiti odpovedni razlog ter vas opozoriti na pravno varstvo in na pravice delavca iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti Glede na navedeno menimo, da je redna odpoved vaše pogodbe o zaposlitvi zakonita, če zares obstaja utemeljen razlog (poslovni razlog).

Glede dejstva, da boste ob koncu leta dopolnili 55. let starosti naj povemo, da to dejstvo na vaš primer nima vpliva, če ob odpovedi te starosti še ne izpolnjujete (ne spadate še v t.i. zaščiteno kategorijo delavcev).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share