temno

Ali mora pogodbeni delavec opravljati zdravstvene preglede?

VPRAŠANJE

Kot pogodbeni delavec nameravam za delodajalca oz. naročnika dva meseca voziti kamion. Zanima me, ali zame tudi velja, kot velja za njegove redno zaposlene delavce, varnost in zdravje pri delu in ali mora tudi pogodbene delavce poslati na zdravstveni pregled.

ODGOVOR

Spoštovani!

Na podlagi prvega odstavka 36. čelna Zakona o varnosti in zdravja pri delu (Ur. l. RS, št. 43/2011) mora vsak delodajalec zagotoviti zdravstvene preglede delavcev, ki ustrezajo tveganjem za varnost in zdravje pri delu. Zakon izrecno definira pojem delavca kot osebe, ki pri delodajalcu opravlja delo na podlagi pogodbe o zaposlitvi in tudi osebe, ki na kakršni koli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca (tudi, če opravlja delo zaradi usposabljanja).

Delodajalčeva obveznost zagotavljanja zdravstvenih pregledov torej velja za vse dejavnosti in za vse osebe, ki so navzoče v delovnem procesu.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share