temno

Krajša zaposlitev zaradi starševstva

VPRAŠANJE

Zaradi starševstva sem do septembra 2017 na krajšem delovnem času (4 ure dnevno). Delodajalec mi je zato pripravil novo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, v kateri je zapisano, da krajši delovni čas traja do 31.08.2017 z možnostjo predčasne prekinitve (možnost predčasne prekinitve je navedena tudi v stari pogodbi).

Kljub starševstvu pa bi si želel preiti nazaj na polni delovni čas že pred septembrom 2017. O tem sem delodajalca tudi obvestil in ga prosil, naj pogodbo ustrezno spremeni. Delodajalec je prošnjo zavrnil, češ, da jim glede na manjši obseg dela krajši delovni čas bolj ustreza.

Ali delodajalec lahko mojo prošnjo zavrne, glede na to, da imam v stari pogodbi 8 urni delavnik?

ODGOVOR

Spoštovani!

V kolikor je v pogodbi o zaposlitvi izrecno zapisano na katere primere se nanaša možnost predčasne prekinitve oz. da se nanaša na okoliščine na vaši strani (npr. ločitev, rojstvo novega otroka ipd.), potem je delodajalec dolžan spremeniti pogodbo o zaposlitvi, ko takšne okoliščine nastopijo.

Če pa je v pogodbi o zaposlitvi zgolj pavšalno navedeno, da obstaja možnost predčasne prekinitve (brez konkretizacije v katerih primerih to velja), pa lahko delodajalec po lastni presoji zavrne vašo zahtevo za spremembo pogodbe. To velja tako za staro, kot za novo zaposlitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Regres

VPRAŠANJE Pozdravljeni! Zaposlena sem pri privatniku za polovičen nedoločen delovni čas, se pravi 4 ure.Zanima me, kolikšen regres…
Več o tem
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share