temno

Odpoved delovnega razmerja iz razloga nesposobnosti

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, 01.02. sem zaposlila delavko za polni delovni čas. Žal ne dosega rezultatov in se pri delu pojavljajo napake. Ker sem dejala, da ne dosega pričakovanih rezultatov glede na navedbe v prošnji za zaposlitev, je "zbolela" in šla v bolniško.

Ali se ji lahko poda odpoved iz krivdnih razologov glede na ugotovljene napake pri delu? Smo računov. servis, kjer je natančnost izredno pomembna? Je pa od danes v staležu in je pogodba še do 30.04.2017. Ker sem tudi sama v staležu, a zaradi nesposobnosti zaposlene moram delati, če hočem obdržati stranke.

Na vprašanje kako je lahko izpuščala dokumente in jih enostavno ni knjižila, kar sem ugotovila čisto slučajno, je molčala. Dejansko ji več ne zaupam, žal pa ne zmorem vsako knjižbo in stranko, ki jo ona knjži natančno preveriti. Vsi vemo,da napake velikokrat še kasneje izbijejo. Kako naj sedaj pokrijem njeno bolniško odsotnost, če tako ne dosega pričakovanih rezultatov. Vsi vemo kako stranke zbijajo cene in je vsak € težko prislužen. Ali lahko imam težave, če ji dam odpoved iz krivdnih razlogov z 31.3.2017? 

ODGOVOR

Spoštovani!

Glede na situacijo, ki ste jo predstavili, ocenjujemo, da bi v konkretnem primeru bila bolj primerna podaja bodisi redne odpovedi delovnega razmerja iz razloga nesposobnosti, bodisi izredne odpovedi (v kolikor ocenjujete, da že gre za kršitev obveznosti iz delovnega razmerja).

Redno odpoved delovnega razmerja iz razloga nesposobnosti delodajalec delavcu lahko poda, če ta ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, ne opravlja dela pravočasno, strokovno in kvalitetno, ali če ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, določenih z zakoni in drugimi predpisi, izdanimi na podlagi zakona, zaradi česar posledično ne more izpolnjevati pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja. Izredna odpoved pa pride v poštev, če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja. Glede na kršitve delavke in vašo dejavnost menimo, da bi lahko šlo za hujše kršitve delovnih nalog.

Tako pred podajo redne odpovedi iz razloga nesposobnosti (kot tudi zaradi krivdnih razlogov), pa morate delavko pisno seznaniti z očitanimi kršitvami oziroma z očitanim razlogom nesposobnosti in ji omogočiti zagovor v razumnem roku, ki ne sme biti krajši od treh delovnih dni, razen če obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi bilo od vas neupravičeno pričakovati, da bi delavki to omogočilo (t.j.,č je bi vam zaradi tega nastala npr. hujša škoda). Pisna seznanitev se lahko opravi tudi po elektronski poti na delavkin elektronski naslov.

Žal je potrebno rok za zagovor delavke spoštovati in zagovor tudi opraviti, razlika med redno odpovedjo zaposlitve iz razloga nesposobnosti in izredno odpovedjo pa je med drugim tudi ta, da bi pri redni odpovedi delavki delovno razmerje prenehalo z dnem vrnitve z bolniškega staleža (oz. najkasneje v 6 mesecih od vročitve odpovedi, kar pa na dejstvo, da ji delovno razmerje preneha 30. 4. 2017 niti ni relevantno), pri izredno odpovedi pa bi ji delovno razmerje prenehalo z vročitvijo odpovedi.

Opozoriti gre na bistveno – delavka je v primeru redne odpovedi upravičena tako do odpravnine, kot do odpovednega roka, pri izredni odpovedi pa ne.

Izpostaviti gre tudi, da glede na dejstvo, da je pogodba o zaposlitvi z delavko sklenjena za določen čas, ji bo delovno razmerje prenehalo prenehalo avtomatično z dnem izteka pogodbe.

V kolikor vam je zaradi delavkinih kršitev nastala kakršnakoli škoda, pa lahko v vsakem primeru zoper njo vložite odškodninsko tožbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share