temno

Neupravičena odpoved in nadomestilo za brezposelnost

VPRAŠANJE

Prejel sem odpoved o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Nisem storil kršitve, ki mi jo delodajalec očita in menim, da me je odpustil neupravičeno. Zoper njega nameravam vložiti tudi tožbo, da me vzame nazaj na delo. Glede na to, da je odpoved podana neupravičeno, pa me zanima, ali sem na zavodu za zaposlovanje upravičen do nadomestila za brezposelnost.

ODGOVOR

Spoštovani!

 Ker je odpoved podana iz krivdnih razlogov, žal do nadomestila za brezposelnost na zavodu za zaposlovanje ne boste upravičeni. To žal velja tudi v primeru, če bo sodišče kasneje ugotovilo, da je bila odpoved podana neupravičeno oziroma nezakonito.

Vsekakor se prijavite v evidenco brezposelnih pri zavodu. Ker je bila odpoved podana iz krivdnih razlogov (enako bi veljalo v primeru soglasnega prenehanja delovnega) vam zavod ne bo priznal pravice do nadomestila za brezposelnost, četudi boste zavod seznanili z dejstvom, da ste ali boste zoper delodajalca zaradi nezakonite odpovedi vložili tožbo.

Zavod namreč ne more v naprej prejudicirati kako bo sodišče odločilo v zadevi. V kolikor bo tožbi ugodeno, vas bo moral delodajalec vzeti nazaj na delo in vam (če ste/boste pravilno zastavili tožbeni zahtevek) za nazaj izplačati tudi plačo, prispevke in eventualno odškodnino. Ponovno vas bo lahko odpustil le iz zakonitih razlogov, brez vašega soglasja, krivde ali nesposobnosti torej le iz poslovnih razlogov in v tem primeru boste na zavodu za zaposlovanje upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share