temno

Odpravnina in odškodninska tožba

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Hvala najprej za nagrado. Moje vprašanje je nekoliko obširnejše, veže se pa na eno stvar.

Torej nekako takole bom začela:

Zaposlena sem bila kot poslovodja v zasebnem podjetju. 14.07.2010 sem na poti iz službe padla v nezavest (vročinski kolaps) in si hudo poškodovala glavo in utrpela trajne posledice (zlom temporalne kosti, popolna gluhost na levo uho, močan pretres možganov in nekaj šivov po ustnici in uhlju). Danes sem invalid tretje kategorije, zaradi teh poškodb. Kakšne odškodnine od podjetja, glede na to, da se mi je to zgodilo na poti iz službe, nikoli nisem dobila, čeprav menim, da se mi je to zgodilo predvsem zaradi psihičnih pritiskov v službi in fašističnega in podlega odnosa lastnika podjetja. Po nezgodi sem bila v staležu do 1.12.2011. Mačehovski odnos lastnika pa se je vedno bolj odražal na likvidnosti podjetja, tako, da sem po staležu pod prisilo ostala doma, ker zame niso imeli delovnega mesta, kajti z invalidnostjo so prišle tudi omejitve na delovnem mestu. Likvidnost pa je bila vedno slabša in v aprilu 2012 sem prejela telefonski klic delovne inšpektorice, ki mi je svetovala, da naj takoj podam odpoved, kajti podjetje je tik pred stečajem in potem ne bom mogla več pridobiti ustreznih papirjev, da bi se lahko prijavila na zavod za zaposlovanje. Seveda mi drugo ni preostalo, čeprav tri leta nisem dobila letnega dopusta, niti regresa, za dva meseca in pol nisem dobila plače, plačevali pa niso niti prispevkov za zdravstveno in invalidsko zavarovanje več kot eno leto, čeprav mi je bilo na plačilni listi prikazano oz. odtegnjeno. Na zavod za zaposlovanje sem se lahko prijavila šele 17.5.2012, ker pa sem sama dala odpoved, mi nič ne pripada od državnega sklada, tako mi je bilo rečeno. Podjetje še danes ni v stečaju, čeprav nobena trgovina ne obratuje več, lastnik pa je v priporu zaradi ponarejanja denarja. Ker sem član zveze svobodnih sindikatov imam možnost, da me zastopa njihov odvetnik, obljubil mi je, da bo podal tožbo na delovnem sodišču, ampak kmalu bo eno leto odkar sem mu oddala vse dokaze, pa se ni zgodilo še nič in me je strah, da bo vse skupaj zastaralo, čeprav za odškodnino ni vlagal tožbe, ker meni da je ne bom dobila. Sama plačevati odvetnika pa ne zmorem finančno, kajti od zavoda dobim le 357 € mesečno, živim pa v najemniškem stanovanju. Da bo pa ironija še večja, pa sem pred mesecem dobila obvestilo o plačah za dohodnino in so zajete tudi tiste plače, ki jih nikoli nisem dobila.
 

Ali se še sploh da kaj storiti, glede na nastalo situacijo, in predvsem kako se naj tega lotim, da bom dobila vsaj nekaj svojega denarja nazaj in predvsem ali sem upravičena do odškodnine iz strani podjetja za nastalo trajno poškodbo?

HVALA!

ODGOVOR

Spoštovani,

vsekakor je smiselno, da vložite tožbo na izplačilo odpravnine, regresa in odškodnine, katero je najverjetneje vaš odvetnik že vložil. V kolikor tožbe še ni vložil, ga na to opomnite, da ne bo vaša terjatev zoper delodajalca zastarala /zastaralni rok je tri leta oziroma absolutni zastaralni rok je pet let.

Kar se tiče odškodninske tožbe pa menimo, da je smiselno poskusiti. Svetujemo vam, da vložite vlogo za pridobitev brezplačne pravne pomoči (vloži se pri Okrožnem sodišču), na podlagi katere vam ne bo potrebno plačati odvetniških storitev in sodne takse. Glede na višini vaših prihodkov menimo, da bi takšno obliko pomoči morali prejeti.

Odškodninska tožba se vloži na zavarovalnico, pri kateri je imel vaš delodajalec zavarovano odgovornost v času škodnega dogodka.

Zastaralni rok v teh primrih je 3 leta, zato imate le še nekaj malega časa na voljo, preden vam bo zahtevek zastaral. Najkasneje do 14.7.2013 je namreč potrebno na sodišče vožiti tožbo, v kolikor zavarovalnica na podlagi zahtevka ne bo izplačala prostovoljno odškodnine.

Želimo vam veliko sreče in vas lepo pozdravljamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Regres

VPRAŠANJE Pozdravljeni! Zaposlena sem pri privatniku za polovičen nedoločen delovni čas, se pravi 4 ure.Zanima me, kolikšen regres…
Več o tem
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share