temno

Delovna obveza

VPRAŠANJE

Zaposlena sem v igralnem salonu. Delamo non-stop, vso leto. Imamo dve izmeni po 12 ur. Sedaj pa vprasanje:

KAKO SE PRI NASEM DELOVNEM RITMU (12UR TRAJA ENA SMENA) IZRACUNAVA DELOVNA OBVEZNOST? Junij ima 30 dni, od tega je 9 sobot in nedelj, ter en praznik. To pomeni, da delavec v juniju mora imet 160 oddelanih ur? Ali? Recimo dela delavec 1 ta mesec 144 ur (12 izmen po 12 ur)…temu takorekoc manjka do polnih ur 16 ur? Kako pa je z delavcem 2, ki ima tudi 144 ur, le da je imel eno izmeno na praznik…kako pa se le-temu obracunajo ure?

Hvala za odgovor!

ODGOVOR

Ker gre za specifično delo v več izmenah, v katere so vključene tudi nedelje in prazniki, bi moralo biti v pogodbi o zaposlitvi točno navedeno kakšni :

– so pogoji dela (večizmensko delo, delo ponoči, delo ob nedeljah in praznikih, ipd.)

– kako je s počitki med delom (če se dela več kot 8 ur, koliko časa traja minimalen počitek do druge izmene, itd.)

– kako je s plačilom rednega dela- kako je s plačilo za delo ob nedeljah in praznikih

– kako je s plačilom nadurnega dela

Če tega v pogodbi ni ali pa se delodajalec teh določil ne drži, lahko vložite prijavo pri pristojnem Inšpektorju za delo, ki bo zadevo pregledal, proučil in izdal ustrezen sklep, ki ga bo delodajalec moral upoštevati. Če ga ne bo ali če morebiti inšpektor ne bo ugotovil nepravilnosti, pa vam še vedno ostane Delovno sodišče, kjer lahko vložite ustrezno tožbo. V tem primeru vam svetujemo, da to stori več delavcev skupaj (manj stroškov za posameznika ) in da zato skupaj najamete odvetnika, ki vas bo zastopal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share