Delo v LJ za švicarsko firmo

VPRAŠANJE

Spoštovani,

ponudila se mi je priložnost, da zamenjam službo, delala bi v Ljubljani kot “liaison officer” (“uradnik za zvezo” oz. svetovalka) švicarskega podjetja, po vsej verjetnosti za nedoločen čas. Gre za delo na računalniku, ki bi ga opravljala v LJ za to švicarsko firmo, ki nima podružnice v LJ. Kakšne možnosti imam v tem primeru:

a) Ali se registriram kot uslužbenka (zaposlenka) te švicarske firme in predložim pogodbo s švicarsko firmo pristojnim institucijam v LJ? Katerim institucijam? Če bi bila zaposlena v švicarski firmi, delala pa bi v LJ, potem bi morala švicarska firma verjetno v Švici plačati tudi neke dajatve iz moje plače in na plačo? Kako bi se to izvedlo na način, da bi švicarska firma imela čim manj dodatnih stroškov glede mojega dela? Ali pa zadostuje, da imam pogodbo s švicarsko firmo za to delo in me ne rabijo zaposliti?

b) Ali moram ustanoviti podjetje (s.p., d.o.o., …?) za tako delo za švicarsko firmo, ali pa to delo lahko opravljam brez svojega podjetja v LJ? Če mi ni potrebno ustanavljati firme v LJ, ali mi lahko švicarska firma plača še posebej za stroške, ali pa mora stroške vključiti v moj honorar?

c) Kako bi plačevala prispevke od plače / honorarja v primeru, da mi ni treba ustanoviti svoje firme?

d) Koliko mora biti švicarska firma vpletena glede dokumentacije in kakšne / katere dokumente je potrebno urediti v Švici in v Sloveniji?

e) Če mi ni treba ustanoviti svoje firme v LJ, ali mi lahko švicarska firma nakaže celotno plačo / honorar in stroške na moj osebni bančni račun, jaz pa od tega sama plačam prispevke? Ali moram plačati od tega zaslužka (plača / honorar plus stroški) tudi DDV državi? Ali potem sama plačujem akontacijo dohodnine mesečno in letno prijavim dohodek? Ali od letnega dohodka lahko odštejem stroške?

f) Kakšne dokumente je potrebno urediti in kakšen je proces, če sprejmem ponudbo švicarske firme?

ODGOVOR

Vsebina je na voljo le naročnikom.

✔ Registrirajte se za 3 dnevni BREZPLAČNI DOSTOP
(brez obveznosti in kartice)

✔ AKCIJA mesečni dostop samo 9,99 EUR 6,95 EUR.


1. Najprej se prijavite / registrirajte
2. Še vedno nimate dostopa?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki